Moja putovanja Istrom i šetnja Pulom
istra
AUTOR
© Tibor Dinka
Jasne Crnobori 109
52100 Pula

 
Google translate
ON LINE
MORSKA MEDVJEDICA
ISTARSKI KAŠTELI
VENECIJA
POSJETIOCI od 26.12.2009
               Free counters!
Brojač posjeta
124988
Linkovi web albuma
Radio (klikni i slušaj)
LICENCA
Creative Commons licenca
Djelo istra, čiji je autor Tibor Dinka, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada 4.0 međunarodna.
Bazirano na djelu koje se nalazi na http://www.tibor-pula.bloger.index.hr/.
Izdvojeno
e-mail adresa (klikni i piši)
Korisni linkovi
Napravi sam
Protected by Copyscape Web Plagiarism Finder
Arhiva
« » stu 2009
PANORAMIO
    
POPULARNI POSTOVI
...


web Arbiter
 
ISTRA
               
Prikaži ISTRA na većoj karti
KARTA ISTRE

TV PROGRAM
PROGNOZA
TagCloud
Users Configuration Viewer

Webmasters Tools Services online free Counters Scripts Tutorials Generators photoshop and php free webmasters
PULA meteo podaci
 
STARE RAZGLEDNICE I FOTOGRAFIJE
KAZALO
Blog - studeni 2009
nedjelja, studeni 29, 2009


"U unutrašnjosti na visokom zidu ponad trijumfalnoga luka velika je zidna slika s prikazom Uzašašća (Krist na prijestolju u mandorli, koju nose četiri anđela; u donjem dijelu šest apostola prati ulazak Krista u nebo; s gornje je strane kompozicija obrubljena širokom bordurom s pleternim motivom); najljepši je primjer romaničkoga slikarstva u Istri u prvoj pol. XII.st. Ostatci fresaka nalaze se i u gornjim dijelovima apside (Bogorodica na prijestolju)."-Istarska enciklopedija
tibor-pula @ 21:37 |Komentiraj | Komentari: 0


SANTOLINA
Područje općine vodnjan,uz prometnicu Vodnjan-Bale.Karakteristika kraja je poljodjeljstvo ili točnije maslinarstvo.Bezbroj maslinika no nerjetko i šume bogate sitnom divljači i šumskim plodovima(gljive)kriju stotine kažuna,poljskih kućica.Obilje kamena pločastog oblika vađenog pri obradi polja koristi se jako davno na cijelom sredozemlju za gradnju kažuna a služio je kao sklonište pri radu u polju za ljude i spremište za plodove i alate.
Vodnjanština je prava riznica kažuna.Gotovo svaki maslinik ima kažun.Naravno mnogi su uništeni gradnjom komunalne infrastukture,ili propali nebrigom.
Nećemo voditi bitku koji je kažun najveći no zasigurno je "div"među "divovima".Nalazi se svega 500 metara od križa na prometnici Vodnjan-Bale.Od križa malim puteljkom stižemo do kažuna.Dio ograđen suhozidom poput neke "parcele" namjenjene za odmor i "kućica" naravno kažun.Nesvakodnevni prizor ostavljaju masivni zidovi i kupola.Otvor na kupoli služio je kao dimnjak s obzirom da se najčeće u središtu nalazilo ognjište.
Uz one u Batvačima i onaj obitelji Moscarda u Galižani spada među četiri "orijaša" graditeljskog nasljeđa Istre.

tibor-pula @ 20:38 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare


Mednjan
Pravi "eldorado"za povjesničare umjetnosti i naravno arheologe(članak iz Glasa Istre).Prava "muka" za žitelje gdje treba pomiriti dvije stvari,normalan život i naravno bogato kulturno-povijesno naslijeđe.Prije ulaska u mjesto Mednjan, a dolazite li iz pravca Vodnjana na prometnici Vodnjan-Bale u oštrom zavoju gotovo pod pravim kutom nalaze se ostci ostataka crkve Sv.Germana.Sačuvan je samo sjeverni zid i dio južnog zida ove crkve u visini prosječnog čovjeka(oko 180 cm.-recimo u šali sebe smatram nekim srednjim prosjekom).Pokušate li iztražiti unutrašnjost crkve morat ćete se popeti,naime crkva kao da je zatrpana,upravo do visine sačuvanih djelova zidova.Neki od mještana kažu da je navodno imala zvonik koji se urušio u samu crkvu,no pošto upravo mještani mješaju ime sveca(zovu je uporno Sv.Jeronim)nisam ubjeđen u tu tvrdnju.Inače mještani nisu baš pričljivi,a na sam spomen da netko istražuje upravo kulturnu i povjesnu baštinu uhvate se za glavu i vrte "film" o povjesničarima,arheolozima i "smetnji" pri normalnom životu kraja.


tibor-pula @ 19:07 |Komentiraj | Komentari: 0


Santolina
Područje općine Vodnjana uz prometnicu Vodnjan-Bale.Izrazito poljodjeljsko područje,kraj je to kojeg karakteriziraju maslinici,suhozidi i neizbježno sakralni objekti.Na cijelom području općine koja se spušta do mora nalazimo niz vrlo vrijednih no nažalost napuštenih sakralnih objekata(neobilježenih)i često pomješanih naziva.U potrazi za crkvom Sv.Tome,treba duboko ući među suhozide i poljskim puteljcima pogodnim više traktoru nego osobnom automobilu, proći oko 2 km.Crkvica bez krova,ostatke crkvenog pokućstva nalazimo u "tragovima",razbacanim po unutrašnjosti crkve iz koje će uskoro izrasti prava šuma ukoliko ne dobije barem krov-za početak.
tibor-pula @ 18:25 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare


Kažun u Galižani-"Moscarda"
U potrazi za divovima među kažunima,krenuo sam put mjesta Galižana.Svega nekoliko kilometara na prometnici Pula-Vodnjan,mjesto Galižana krije jedan od divova među kažunima.Kažun obitelji Moscarda zapanjujućih je dimenzija.Unutarnja visina kažuna iznosi 4,2 metra.Nešto je niži od onih u Batvačima- kažuni Sv.Foške,no ovaj ima završni kamen na kupoli,što je inače nepznat podatak za kažune ili jednostvno rijetkost.Za razliku od kažuna Sv.Foške ovaj kažun manjeg je promjera i nema toliko masivnu kupolu.Nalazi se pokraj ruševne kuće što je također rijetko susrećemo.Obično su u polju,maslinicima,nešto udaljeni od mjesta.S obzirom da mjesta "rastu",mnoga poljoprivredna zemljišta nekad izvan mjesta,danas su postala građevinska pa tako dosta kažuna nalazimo u novim dvorištima i okućnicam novih djelova inače starih Istarskih sela i gradova.
tibor-pula @ 17:47 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, studeni 25, 2009

Davno prije no što je Pula postala Austro-Ugarskom ratnom lukom i grad narastao poput "gljive" u moderno središte 1816. godine Pulu je posjetio  austrijski car Franjo I.Ne sluteći da će carstvo upravo Pulu odabrati kao glavnu ratnu luku car je boravio u Puli s osobito zanimljivim razlogom.Naime tih godina poluotok po drugi put postaje dijelom carstva , a car obilazeći "nove djelove carstva",upoznaje kraj i njena kulturna-spomenička bogatstva.Franjo I. odobrio je financijska sredstva za sanaciju i konzervaciju Augustova hrama, a ponovio je posjet gradu 1832. god.Ferdinand I. ,nasljednik Franje I.,dolazi u Pulu 1844. god.Njegov posjet Puli izravno je utjecalo na  daljnju sanaciju,istraživanje i konzerviranje antičkih spomenika grada.Prvi konzervator i povjerenik za zaštitu spomeničke baštine bio je Puljanin Giovanni Carrara.

                                     

                                                     Franz Joseph I /Ferenc József 

Proglašenjem Pule glavnom ratnom lukom jakog carstva Pulu posjećuju češće kako carevi tako i prateće plemstvo,važne osobe iz kulturnog,političkog i javnog života tog povjeno zanimljivog doba.
Franjo Josip, Ferdinandov nećak na prijestolje dolazi 1848 i vlada carstvom do 1916. god.
Čest je gost najvećeg Istarskog grada, na jahti priređuje ručkove,i s osobitom pažnjom prati rast i razvoj arsenala,luke,grada.Dočekan zvonjavom crkvenih zvona(Balota),biskuposkom asistencijom,špalirima i orkestrom  u desetak navrata na trenutak postaje Puljanin.
Nekolicina posjeta Puli:
1856.posjet Puli i polaganje kamena temeljca za Pomorski arsenal
1884.posjet sa sinom Rudolfom velikim pomorskim manevrima
1891.povodom proslave 25. godišnjice bitke kod Visa,ujedno je položio kamen temeljac za Mornaričku crkvu
1893.porinuće krstarice Maria Theresia
1895.porinuće krstarice Kronprinz Rudolf i Monarch
1902.vjerojatno posljednji put, posjet gradu,zabilježen na razglednici(vožnja gradom u otvorenoj kočiji)
Grad posjećuju i prijestolonasljednik Ferdinand ,njemački car Wilhelm II. a posljednji Austro-Ugarski car koji posjećuje Pulu je Karlo I.


 

Rujan 1903 Car u posjetu PuliIzvor:Zbornik iz povijesti Pulske luke-grupa autora


tibor-pula @ 12:51 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, studeni 23, 2009
Sveti Martin rodio se kao sin rimskog vojnog časnika u Sabariji, u provinciji Panoniji, u današnjem mjestu Szombathely u Mađarskoj, pretpostavlja se 316. godine. Pri kraju svoje vojničke karijere Martinov će otac doseći čin vojnog tribuna. Kada mu se rodio sin nazvao ga je Martin (umanjenica od imena Mars, rimskog boga rata) kako bi odao počast vlastitom vojničkom zvanju, ali i kako bi naznačio djetetovu budućnost.
Mednjan (44° 59' 34" N, 13° 48' 27" E) nedaleko većeg naselja Batvači,zaseok pripada Gajani(144stanovnika po popisu z 2001.)Izrazito poljoprivredni kraj okrenut i turizmu.Površine pod šumama i starim maslinicima koji se obnavljaju i pomlađuju mladim i novim sortama maslina.Nedaleko mjesta crkva Sv.Martina.Na sjevernom zidu vidi se uzidana sitna konzola koja je dio predromaničkog oltarnog namještaja s pleternom ornamentikom. Crkva sv. Martina mala je romanička građevina.. Premda je pola vijeka bez krovišta, crkvicu i dalje obilaze vjernici iz okolnih mjesta, ostavljajući zavjetne darove pokraj oltara: sličice Majke Božje, novčiće, cvijeće…

tibor-pula @ 23:59 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, studeni 22, 2009
Crkva sv. Ivana Evanđelista
Smještena 2 km. od mjesta Gajana na području bogato arheološkim nalazištima iz rimskog razdoblja te srednjeg vijeka.Od crkve je ostao samo romanički zvonik koji je ujedno služio i kao ulaz u crkvu.Zvonik kao i temelji crkve restaurirani su.Krenete li put ove crkve mještani će vas uputiti put Turnine.Obratite pažnju na još sitne djeliće fresaka na samom ulazu u crkvu.Kraj je inače nenaseljen i gotovo da nema ni obrađenih površina,uglavnom pašnjaci,livade i šume
tibor-pula @ 22:18 |Komentiraj | Komentari: 0
Jesn,godišnje doba kad svi pomalo ubiremo plodve svog rada.Istarski težak plodove svog rada i znoja pretače u zeleno žutu tekućinu izuzetnog okusa i mirisa - maslinovo ulje.Povodom izložbe mladog ulja u Vodnjanu 2009. godine.DANI MLADOG MASLINOVOG ULJA U VODNJANU
2005 godine održani su prvi dani maslinovog ulja  u gradu "ulja i vina" Vodnjanu..Organizator manifestacije je Grad Vodnjan, dok su suorganizatori Udruga „Agroturist“ iz Vodnjana te Poljoprivredna zadruga „Vodnjan-Dignano“.


 Manifestacija se održava, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Istarske županije.Manifestacija okuplja maslinare i uljare iz područja Jadranske euro-regije, s naglaskom na istarska mlada maslinova ulja.Na manifestaciji izložbeno-prodajnog karaktera svake godine raste broj izlagača i izloženih ulja(2009. 50-tak izlagača i oko 150-u izloženih vrsta ulja).Sama manifestacija nema samo izložbeno-degustacijsko-prodajni karakter već se osobito velika pažnja posvećuje edukaciji i razmjeni iskustava maslinara.Tome u prilog govori i podatak da se kao popratne manefestacije organiziraju  predavanja s izuzetno cijenjenim i iskusnim stručnjacima iz agronomske struke a sve u cilju poboljšanja proizvodnje poznatog istarskog maslinovog ulja.

Educiranje mladih maslinara na skupovima za vrijeme trajanja ove manifestacije ima i praktični dio.Naime poljoprivredna udruga Vodnjan u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, prezentira strojnu pripremu terena za sadnju maslina pod nazivom „Kolekcija i matični nasad maslina“. Kolekcijski nasad uključuje oko 100 sorti različitih maslina šire regije, a matični nasad biti će baza za dobivanje 40.000 planiranih sadnica maslina.


Osim medija koji s izuzetnom pozornošću prate ovaj "festival ulja" , posjetitelja kojih je iz godine u godinu sve više, dane ulja za promociju svojih vještina koriste i mnogi kuhari koji prezentiraju jela kuhana s ljubavi puno umijeća i naravno pravim maslinovim uljem.
tibor-pula @ 18:14 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, studeni 20, 2009


 Zgrada zavoda na Monte Zaru

Na pulskom brdu Monte Zaro 1869 god. započinje gradnja hidrografskog zavod.Zgrada je dovršena 1871 god. i postaje dom zvjezdarnici(jedini sačuvani dio),meteostanici,spremištu morskih karata i nautičkih instrumenata,knjižnici,mehaničkoj radionici i arhivi ratne mornarice te arhivi brodskih dnevnika.Ravnatelj hidrografskog instituta bio je Franz Paugger. Panorama arsenala,ratne luke,i parka ispred zavoda

Modernizacija Austro-Ugarske pomorske flote te zamjena jedrenjaka modernim brodovima iziskivala je gradnju suvremenog pomorskog zavoda čija je zadaća bila određivanje i kontrola točnog vremena,kontroliranje i zaliha nautičkih instrumenata,objavljivanje promjena na moru i ispravak pomorskih karata,davanje uputa za plovidbu te stalna metereološka promatranja sa metereološke stanice.Ukidanjem Hidrografske ustanove 1866 god. u blizini Muggie(Trst)dio opreme premješten je iz te ustanove u Pulu čime je ova obogaćena.Zgrada na brdu Zaro bila je dužine 65 metara,protezala se u pravcu sjever jug(sada dio dječijeg vrtića i park).Bila je izvedena kao visoka katnica.Na krovu je bila mala terasa  s vjetro-kišnim autografom , iznad glavnog ulaza balkon,a iznad njega zidni sat.Ostatak zgrade Hidrografskog zavoda današnja je pulska zvjezdarnica,obnovljena ovog proljeća.Zgrada je praktički nadgledala cijeli arsenal i ratnu luk grada Pule.Na mjestu današnje fontane nalazio se spomenik(slike u prilogu).Pulska riva,tramvaj ispred zgrade Politehnike-Riva 6

Pulska luka kao i cijeli grad rasli su iz godine u godinu i dobivali svoj novi izgled.Dijelovi grada mijenjali su se,neke su građevine nestale ,  no većina se može prepoznati i danas u nekoj drugoj namjeni(korištene stare razglednice sa net-a i iz vlastite zbirke)

Izvor:Zrcalo povijesti središta grada 1890-2002
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          
tibor-pula @ 22:19 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, studeni 19, 2009


Vodnjan i njegova okolica prava su riznica sakralnih objekata.Cestom prema mjestu Bale nailazimo na crkvu Gospa od Zdravlja na mjestu starije crkve iz XV. st. sagrađena je 1854 crkva Gospa od Zsdravlja. Lopica i preslica s 1 zvonom(koje nedostaje), mram. oltar s kipom BDM s Djetićem. Uz crkvu veliki kameni križ s natpisom "Sante Missioni 1938"..

     

      tibor-pula @ 20:56 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
utorak, studeni 17, 2009

        
        "BESA" - na navozu pulskog "Uljanika"

Joža Horvat(Kotoriba,10.ožujak 1915)suvremeni kalsik ,hrvatski književnik...putopisac.Upravo "Besa" jedrenjak kojim je oplovio svijet najpoznatije je djelo Jože Horvata.Pisac romana, pripovijetki i drama, filmskih scenarija, novinskih članka i radio-drama.Jedno izvjesno vrijeme radi kao tajnik Matice hrvatske a bio je urednik Kola i časopisa Republika.Djela su mu prevođena na ruski, poljski, češki, slovački, mađarski, bugarski, albanski, kineski i esperanto.

  Joža Horvat i Mustać Milan ...stisak ruku i mirno more

Filmski scenariji:
- Zastava
- Ciguli – miguli
Tv-scenarij:
- Mačak pod šljemom
Objavio:
- Sedmi be; roman; Zagreb 1939.
- Crvena lisica; roman; Zagreb 1958.
- Ni san, ni java; roman; 1958.
- Mačak pod šljemom; roman; Zagreb 1962; i kao televizijska serija
- Besa; brodski dnevnik; Zagreb 1973. (do danas deset izdanja)
- Operacija stonoga; roman; Zagreb 1982.
- Waitapu; roman; Zagreb 1984.; esperantsko izdanje - prev.Zlatko Tišljar, Savez za esperanto; kineski prijevod na osnovu esperantskog, prev. Huo Guozhu,objavilo Društvo Esperanto Hubei, 2006.
- Ciguli miguli; roman; Zagreb 1989; i kao cjelovečernji film
- Molitva prije plovidbe; roman; Zagreb 1995.
- Dupin Dirk i lijena kobila; roman; Zagreb 1997.
- Svjedok prolaznosti; autobiografija, Zagreb 2005.
Dobitnik. brojnih nagrada (Vladimir Nazor- za životno djelo 1978. i dr.)
1961. – odlikovanje od Josipa Broza Tita: orden rada – Crvena zastava
1975. – odlikovanje od Josipa Broza Tita: orden republike sa zlatnim vijencem za naročite zasluge na području javne djelatnosti
2005. - za iznimni doprinos u književnosti i kulturi, prigodom 90. obljetnice života , dobio odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.
- Nagrada grada Zagreba 2006.
 
   Porinuće broda

"BESA"(besa (alb.: vjera), u Albanaca, časna riječ zadana gostu ili bjeguncu, svečano obećanje zaštite ili pomoći; prekršitelj se izvrgava krvnoj osveti.) Građena je u pulskom brodogradilištu od kromiranog čeličnog lima za podmornice koji su Nijemci ostavili u pulskom škveru nakon prestanka okupacije 1945. godine. “Besa“ je svojim karakteristikama predimenzionirana za plovidbu Jadranom.
“Besa“ je teška 25 tona, a može primiti dvije i pol tisuće litara goriva i tisuću litara vode.Nacrte za Besu izradio je Beograđanin Života Pavlović.Poznati  hrvatski pisac Jože Horvat  sa svojom suprugom Renatom, mlađim sinom Markom, i pomoćnikom Vladom oplovio je svijet u jedrenjaku “Besa”  sredinom šezdesetih godina prošloga stoljeća(isplovili, iz Kotora, 30. kolovoza 1965). Venci Kovačević, čija je obitelj vlasnik poznatog broda kreće opet na put...mirno more..."BESA"

                   
                     "BESA" na navozima brodogradilišta

Fotografije....crno bijele,uvijek bude osjećaje za prošlim vremenima.Ove koje gledate,skenirane,postavljene na blog,dugo su "čekale trenutak"da ih dodirnete pogledom.Fotografije su posuđene od gosp.B.Bimbašića novinara "Televizije Zagreb" dobitnika nagrade "Zlatno pero godine" za 1974/75 godinu -RTV centar, Pula.
A sad ...knjigu u ruke...nebi bilo fer da Vam napišem bilo što iz Jožinog putopisa.
Zaplovite s ...Jožom,...Besom,...Uljanikom,...dijelićem Pule,beskrajnim plavetnilom mora i oceana...i naravno...mirno more.

tibor-pula @ 18:38 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
nedjelja, studeni 15, 2009


...Priča o kokosovom orahu počinje u znatno toplijim krajevima i naravno opuštenijim i "ležernijim" prostorima.Plod ili ogromna sjemenka palme,ispunjena slatkom tekućinom-kokosovim mlijekom često se otkotrlja niz pješčanu plažu do mora.Nošen morskim valovima ,dopluta do neke sprudi,koraljnog grebena ili otočića.Ovdje se nastani i ...sretno živi.Naravno nije priča za laku noć,niti se kokosov orah slučajno našao na otočiću Uljanik.Rijeđe poznata činjenica,tradicija s dalekog istoka,gdje se umjesto šampanjca tj. pjenušca kokosov orah koristi pri porinuću broda.Brodogradilišta na Jadranu pohodili su mnogi naručitelji.Ovaj , simpatično obavijen trakom(orah je"omekšan"-tankim urezima kako bi se lakše razbio o pramac broda)upravo je spreman...nekih davnih godina za porinuće broda Indijskog naručitelja.I ovo jutro Uljanikovci užurbano kreću na posao.Brodova je manje,tradicija gradnje posustaje pred najezdom jeftine radne snage istoka.
Ostaje li nam samo tradicija?
Ostaju li nam samo sjećanja na brodove i pune navoze?
Ostaju li nam požutjele fotografije - poput ove?
Hoće li i dalje neki "kokosov orah"doplutati u Hrvatsko brodogradilište?


tibor-pula @ 18:40 |Komentiraj | Komentari: 0


Pula na prijelazu iz 19. u 20. stoljeća nalikuje gradu evropskih i svjetskih razmjera.Časnici,te mnoge druge osobe značajne u političkom,kulturnom,životu tog vremena česti su gosti rastućeg grada.Ukazala se tako potreba ugoditi kako stanovnicima tako i gostima grada i pružiti im baš sve kako bi se osjećali ugodnije u Austro-Ugarskoj ratnoj luci.Grad je već odavno odbacio "plašt" srednjevjekovnih zidina i počeo se širiti na nove prostore.
Na tada već omiljenom gradskom trgu Port'Aurea 2 radi Caffe'Commercio u vlasništvu Bazarini & Co s telefonskim brojem 208.Kavana je imala dvije dvorane,u jednoj stolovi za bilijar a u drugoj stolovi i naravno užitak konzumacije kave i drugih pića uz dobru cigaru.Lijevo od ulaza šank,sa zidom od ogledala .....otmjeni konobar Fritz tih godina poslužuje goste ovog renomiranog Pulskog mjesta.Kavana je osvjetljena plinskom svjetiljkama a za vrijeme hladnih zimskih dana grijana
.

                         
Mnoge poznate osobe dolaze u kavanu:admirali Herman Freiherr von Sapun i Rudolf grof Montecuccoli,grossadmiral Anton Haus,zapovjednik mornarice i flote te kapetan korvete Miklos Horty,budući najmlađi kontraadmiral.Uz brojne druge goste u kavanu su zalazili i mornarički dirigent Franz Lehar,libretist Felix Falzari,maestro Antonio Seitz,godinama kasnije i James Joyce poznati književnik sa suprugom Norom.
I mnogim poznatim puljanima kavana je bilo omiljeno mjesto izlaska : odvjetnici dr.Matko Laginja,dr.Lodoviko Artusi,dr.Lodovico Rizzi i Guglielmo Vareton, gradonačelnici Pule dr.Ivan Zuccon ,i liječnici Domenico dr. Benussi,dr.Mauro Depiera ....
U vrijeme Kraljevine Italije preimenovana je u Caffe'Italia.1922 godine objekt preuzimaju doseljenici iz Rovinja Giacomo i Maria Bazzarini.
U ovom prostoru kavana djeluje kao gradska kavana i nakon 2. sv. rata.Kao gradska kavana bila je otvorena preko dana (podaci iz 50.-tih) a posjetitelje je zabavljala glazbom poznata obitelj Rocco i Ema Janković.
Dugo godina u zgradi na Portarati jedina je robna kuća,još duže vremena Puljanima je ruglo grada.Prostor u gotovo ruševnom stanju 2002. godine u cijelosti je obnovljen,prilagođen suvremenim potrebama ali i dalje poznat mojim starijim sugrađanima kao "stara robna kuća".
                        
Izvor:Zrcalo povijesti središta grada 1890-2002

tibor-pula @ 17:55 |Komentiraj | Komentari: 0

Kravata odjevni detalj čija je domovina Hrvatska .U svojoj knjizi "La Grande Historie de la Cravate" (Flamarion, Paris, 1994), François Chaille , govori o pojavi tog odjevnog simbola i njegovom kasnijem rasprostiranju:

"(...) Oko 1635. godine, nekih 6 tisuća vojnika i vitezova stiglo je u Pariz kao podrška Luju XIII de Richelieu. Medu njima je bio veliki broj hrvatskih plaćenika.Tradicionalna odora Hrvata pobuđivala je pažnju zbog slikovitih marama svezanih oko vrata na vrlo karakterističan nacin. Marame su bile od različitih materijala, od grubih koje su koristili obični vojnici do onih od svile i finog pamuka za časnike. Taj elegantni "hrvatski stil" odmah je osvojio Francuze, koji su ostali zadivljeni novim odjevnim predmetom, potpuno nepoznatim u dotadašnjoj Europi.
        
Oko 1650., za kraljevanja Luja XIV, prihvaćena je u Francuskoj. Novi detalj ubrzo je postao moda medu buržoazijom tog vremena kao simbol kulture i elegancije.
U Englesku je modni krik donio Charles II po povratku iz izgnanstva, a deset godina kasnije novi modni detalj osvojio je cijelu Europu, kao i većinu kolonija na američkom tlu.
18. listopada 2003. god, u popodnevnim satima, oko pulske Arene svezan je čvor najveće kravate na svijetu.Dugačka je 808 metara i 25 metara široka,U izradu kravate utrošeno je 450,75 kilograma tkanine, 120 kilometara konca i više od 300 sati šivanja . Autor ove grandiozne Umjetničke instalacije je prof. Marijan Bušić.
 Obilježavanje dana kravate u Puli je postala tradicija.Pulski konobari 18. listopada nose ovaj odjevni predmet izazazivajući pažnju gostiju a spomenici poput Jamesa Joycea, Nikole Tesle, Mate Balote, Marka Marulića te Matka Laginje ukrašeni su crvenom kravatom.
Autorice ovogodišnje izložbe s motivima na kravatama su likovne umjetnice Branka Legović, Neva Legović i Nataša Kraljević.

tibor-pula @ 15:58 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
nedjelja, studeni 8, 2009

                             

Na mjestu nekadašnje fotografske radnje s kraja 40.-tih prije 20 godina(svibanj 1989.godine) otvoren je "Caffe bar Uliks".Nazvan po najpoznatijem djelu Irskog knjižvnika Jamesa Joyce-a,"Ulysses"(latinsko ime Odiseju,sinu Laertovu,mužu Penelopinu,kralju itačkome).Upravo Irski književnik, njegovo djelo i blizina Berlitzove škole(LINK) bile su nadahnuće u izboru imena ovom caffe baru.                    NEKADAŠNJA FOTOGRAFSKA RADNJA ALEKSANDRA FILIPOVIĆA - DANAS CAFFE ULIKS - PRVI SVIBANJ I SVEČANOST POLAGANJA VJENCA UZ PRIGODNI GOVOR TADAŠNJIH ČELNIKA GRADA PULE

 

Arhitekta Vojnić Zvonko projektirao je caffe bar a bogatsvu ugođaja doprinos je dao gosp. Lino Skira prekrasnim vitražima.Uz šalicu kave ili nekog drugog napitka može se puno toga naučiti o povijesti grada,pomorstvu.... i naravno osobama koje su posjetile Pulu.Austrijska carica "Sisi", Ressel Josip - izumitelj brodskog vijka , kutak o Jamesu ,samo su neke od sitnica koje plijene pažnju u Caffe-u.


Slike jedrenjaka,razni alati iz pomorstva,kolekcija brodskih vijaka ukrašavaju zidove Uliksa.Zadivljujuća je i kolekcija mlinaca za kavu...osnovnog proizvoda kojega kušamo svako jutro.Suvremeni "nomadi"koji ni tren nemogu bez "mreže" ovdje mogu surfati do mile volje(već napisano na Forumu)

  

              
                                   
 A kad popijete svoj napitak,
možda Vam se osmjehne sreća,
i jedna dama u bijeloj haljini(dama sa razglednice),
lagano stisnuvši Vašu ruku povede i Vas
u šetnju kroz Pulsku povjest.


http://www.youtube.com/watch?v=aHzKiVwAOY0
Create Google Maps for your website

 


Pozycjonowanie, Google Maps API
tibor-pula @ 21:55 |Komentiraj | Komentari: 0

                                       

James Augustine Aloysius Joyce(Dublin 2.veljače1882.-Zurich 13.siječanj 1941.).

Školovan u kat. duhu, završio je studij suvremenih jezika, a književnošću se počeo baviti s dvadesetak godina.

Jedan je od utemeljitelja modernog romana.

Prve uspjehe postiže zbirkom novela"Dablinci"iz 1941.,u kojima Joyce prikazuje svakodnevicu i raznolika duševna stanja svojih junaka.Najpoznatije djelo Uliks objavljen je 1922. godine.

Roman „Uliks“, prema mišljenju mnogih, najvažniji je roman dvadesetog stoljeća. Njegova se radnja odvija 16. Lipnja 1904. Godine. Joyce je, naime, tog datuma upoznao životnu ljubav Noru. Roman donosi velik broj stilskih inovacija, pripovjednih tehnika, zahtjevne je i složene kompozicije, a koncentriran je na tri lika; akvizitera oglasa Leopolda Blooma, njegovu ženu Molly i mladog intelektualca Stephena Dedalusa. Zanimljivo je da se navedeni datum u Dublinu te među Joyceovim štovateljima obilježava kao Bloomsday u čast „Uliksu“ i njegova junaka Leopolda Blooma.Cjelokupna radnja zbiva u Dublinu, od osam ujutro 16.lipnja 1904. (koji je te godine pao u četvrtak) do tri sata poslije ponoći sutradan, 17.lipnja. Radnja je koncentrirana na tri glavna lika: sredovječni bračni par Leopolda i Marion (Molly) Bloom, te na mladog pjesnika Stephana Dedalusa, glavnog junaka Joyceovog prethodnog romana Portret umjetnika u mladosti.

Ovako kaže Joyce: "Lik me Odiseja uvijek opčinjavao, čak i kao dječaka." Mnogi kritičari gledali su na Uliksa kao na novu verziju Odiseja, gdje bi Leopold Bloom tokom svojih svakodnevnih ljetnih gradskih šetnji parodično predstavljao Uliksa, njegova brakolomna žena Molly čednu Penelopu, a Stephan Telemaha.

Ipak, Uliks nije dočekan sa fanfarama. Knjiga je dva puta bila pred sudom, Joyce je nazivan "prljavim pornografom spram kojega je Rabelais vrlo pristojan pisac", primjerci trećeg izdanja su javno spaljivani. Oni obdareni suptilnijim umjetničkim čulom odmah su, međutim, spoznali istinsku vrijednost djela.

God. 1904. napustio je Irsku i, zajedno s budućom suprugom Norom Barnacle, otputovao preko Pariza i Züricha u Trst, gdje mu je bilo obećano mjesto nastavnika engl. jezika u Berlitzovoj školi.

Joyce je od studenoga 1904 do ožujka 1905 (oko četiri mjeseca) bio učitelj engleskog jezikau Berlitzovoj školi u Puli(zgrada na Portarati).Imao je plaću od 6,6 funti mjesečno za najčeće popodnevni rad,podučavajući časnike Austro-Ugarske mornarice engleski jezik.Stanovao je u podstanarskoj sobi kuće u Medulinskoj ulici 7,i Laginjinoj ulici(zgrada više ne postoji).Nije bio odušvljen Pulom , no često je zalazio u tadašnje caffe barove(Caffe Italia/ex Caffe Comercio,Caffe Miramare - na Pulskoj rivi).

U jednom od pisama svom bratu Pulu uspoređuje sa Sibirom.Nije ni čudno,naime mladi bračni par Joyce i Nora u podstanarskoj sobi bez peći,daleko od svog zavičaja, u gradu prepunom vojske...bura koja zna tih mjeseci snažno zapuhati stvorili su tako negativan dojam kod mladog Irca.I kako "bura naglo prestane puhati"(Vjesnik 16.rujan 2003)tako je i mladi par naglo napustio Pulu i nastanili se u većem i zanimljivijem Trstu.

No Joyce nije otišao iz Pule...

Gospodin Bimbašić B.dogovorio je izradu skulpture u prirodnoj veličini sa poznatim Labinskim akademskim kiparom Matom Čvrljkom.Tako je Joyce ponovo u Puli i to pred Uliksom(Caffe bar Uliks-Trg Portarata 1).Irac sjedi za stolom ...čeka kavu...čašu terana...možda otočki sir s Brijuna koji mu se dopao?

13.rujna 2003 godine(subota) svečano je otkrivena skulptura Jamesu Joyce-u.  Svečano otvaranje skulpture

Sretna je okolnost da su upravo tih dana u Hrvatskoj boravili Irski parlamentarci.Prihvatili su poziv i uveličali svečanost otkrivanja spomenika.U to vrijeme gradonačelnik grada gosp.Luciano Delbianco(danas dekan Politehnike Pula -Visoka tehnička škola)i predsjednik Zastupničkog doma Irskog Parlamenta dr.Rory O'Hanlon uz prigodan program otkrili su spomenik-skulpturu.


  Pulski gradonačelnik L.Delbianco na kavi s Joyce-om

Nitko nije sumnjao da skulptura,spomenik ,jednostavno neka "novost"u gradu može privući pažnju.No vjerujem malo je ljudi vjerovalo da će spomenik Joyce-u postati još jednim simbolom grada koji se ima čime dičiti. 
Izvori:Vjesnik,Istrapedia,Glas Istre,internet
Foto-arhiva "Caffe bar Uliks" Trg Portarata 1 Pula

http://www.youtube.com/watch?v=oMRSbZo9jKQv

tibor-pula @ 18:34 |Komentiraj | Komentari: 0


Prostor , danas središnjeg gradskog trga Portarate do proglašenja Pule glavnom Austro-Ugarskom ratnom lukom bio je bez zgrada.Trg Portarata nastaje prema projektu carskog arhitekta Pietra Nobilea iz 1824. godine koji se počeo realizirati nakon 1838.god.Venecijanska Pula slijedila je logiku rimskog grada i zadržavala se na padinama Kaštela(gradski brežuljak sa utvrdom iz 17.stoljeća francuskog arhitekta Antoine de Villea).Posljednja dva stoljeća Vencijanske vladavine Pula postaje umirući grad(Bertoša).Danas središnji dio grada,bio je nizak i močvaran(slikovito,nažalost i danas za obilnih oborina grad je u istom stanju).Rasle su ovdje vinova loza,smokve a na livadama ljubičice i ciklame.1798. godine pula broji svega 600 stanovnika.Do polovine 19. stoljeća od rimskog grada postaje nakratko malo ribarsko naselje i broji do 1000 stanovnika.Dolaskom Austrije i proglašenjem Pule za glavnu ratnu luku Austro-Ugarske monarhije grad se počinje razvijati i postaje moderan grad po europskim i svjetskim standardima.Prostor današnjeg središta grada sanira se i počinje gradnja izvan gradskoh zidina."Odrezano" je brdo Monte Zaro i stvorena komunikacija (bulevar) sa novim djelovima gradan(San Policarpo).1880 Port'Aurea po Benussiju broji 1012 stanovnika i ima 59 kuća.Na križanju Via Giulie sad Laginjine i Piazza Port'Aurea sada Trg Poratarata koncem 19. stoljeća sagrađen je prizemni objekt puljanima poznat kao "stara robna kuća".Građevina sagrađena 1890 godine, buduća je kavana "Caffe Commercio"(prvi vlasnik Carlo Mattelich).1922 god.kavanu su preuzeli Giacomo i Maria Bazzarini,doseljenici iz Rovinja,a stalno zaposleni u K.u.K. See-Arsenale.Oni su bili vlasnici tada već novog imena Caffe Italia do konca drugog svjetskog rata(napuštaju Pulu i kao esuli odlaze u Italiju gdje i danas žive njihovi potomci).Nakon 2. svjtskog rata od kavane postaje prodajni prostor i građanima pule poznatija kao "stara robna kuća" sve do 2002 godine kada se obnavlja,dograđuje i postaje polivalentni shoping centar sa ugostiteljskim objektom na krovu zgrade.Na trgu je 23.9.1906 otvoren kinematograf Excelsior,od listopada 1908 Minerva.Središnji dio trga zauzima Slavoluk Sergijevaca,reprezentativna građevina(bogato ukrašena) iz rimskog razdoblja tisuljetne Pule."Žuta" zgrada na trgu Berlitzova je škola,u kojoj je enleski jezik podučavao poznati Irski pisac James Joyce.Do Berlitzove škole zgrada u kojoj je djelovala čitaonica od 1891-1898  godine(danas sjedište Hrvatskog zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje).Tijekom obnove(doduše izuzetno neuspjele)trga konzervirani su i restaurirani ostaci srednjevjekovnih vrata grada i 2. okrugle kule(danas omiljeno odmorište turista).U prizemlju "žute" zgrade fotografsku radnju imao je cijenjeni Pulski fotograf Alojz Orel.Nešto niže u prizemlju zgrade(Portarata 1)krajem 40.-tih otvorena je fotografska radnja koja je radila do 1989. god.Foto "pribor" zamjenili su "ugostiteljski pribor" i tako nastaje "Caffe Uliks",renomirano mjesto sa tradicijom od 20 godina.Čest gost trga(Berlitzova škola,kavana na trgu)Irski pisac James Joyce ispred "Caffe Uliksa" od 2003 godine ima postavljenu skulpturu.Portarata kao i svi gradski trgovi,ljeti prepun događanja a zimi,znam reći ćete pomalo tužno,prazan,tih.....
 ...možda odmara ili na trenutak spava?
Izvor :Zrcalo povijesti središta grada 1890-2002.

Golden Gate (Porta aurea) east view in Istria
Golden Gate (Porta aurea) west view in Istria

tibor-pula @ 16:30 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, studeni 7, 2009

 10. po redu Friends fashion night - Portarata 2008 u organizaciji Modne agencije 'Akt' tradicionalna je revija mode i kreativnosti Pulskih modnih kreatora.Pulski se modni kreatori predstavljaju jednom godišnje na Pulskoj Portarati  u jeku turističke sezone (krajem mjeseca srpnja).Ovogodišnja revija iako najavljena u svim turističkim publikacijama u posljednji  je tren otkazana.Dali će ostati samo uspomena na modno stvaralaštvo naših kreativnih sugrađana ili će nakon "krize"i "recesije"????ponovno zaživjeti  nitko nezna.U gradu koji uglavnom "živi" ljeti i ne nedostaje kulturnih događanja,modna revija ipak je izuzetna kulturna "poslastica".Pokazalo se to tjekom 10 godina održavanja ove manifestacije.Hoće li slijedeće godine reflektori okupati svojom svjetlošću Pulske manekenke i manekene .....????

SLIDE SHOW 10. VEČERI MODE NA PORTARATI

tibor-pula @ 19:53 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, studeni 6, 2009
Put po Istri,bolje reći potez od Kanfanara do mjesta Orihi iskoristio sam tražeći zavjetne kapelice.Iako je dosta publikacija objavljeno o ovim memorijalnim spomenicima , smještenim u ruralnim područjima imam dojam kako velik dio ljudi koji se bave putopisima nijemo prolazi pokraj zavjetnih kapelica i ne posvećuje neku značajniju pažnju .Na obiđenom području zamjetan je broj zav. kapelica,što većih ili manjih.Smještene na ulazima u mjesta,raskršćima putova,samim središtima mjesta ili na nekad važnim a danas zapuštenim ili rjetko korištenim puteljcima. Ove simpatične građevine na moje veliko zadovoljstvo "njegovane" su i obnovljene od strane mještana tj zajednice kojoj pripadaju.Upravo zajednice tj mještani podizali su ove male "crkve" kao oblik iskazivanja pučke duhovnosti.Na ovom području (prateće fotografije s nazivom mjesta) ima ih različitih oblika i veličina.Najčešće su u obliku kamenog stupca s udubljenom nišom u kojoj je smješten kip sveca(najčešće Djevica Marija sa Isusom u naručju) no nisu rijetke ni one koje su uklopljene u zidove kuće,ograde,zidove šterni (cisterne za vodu).Ovi mali kameni spomenici izuzetno dobro očuvani podizani su tjekom 19. i 20. stoljeća no nije rijetkost naići ni na kapelice podignute o "naše" doba.Primjer je kapelica između mjesta Gržini i Feštini(FEŠTINSKO KRALJEVSTVO) i kapelica u mjestu Orihi.Čest tekst na jezicima ovog podneblja,hrvatska čakavština,talijanski,latinski.Podaci o naručitelju,godini gradnje,te vjerskom zavjetnom formulom.Postoje i veće kapelice iako ne ovisi o veličini mjesta,primjerice kapelica u mjestu Tomišići.Neke od kapelica imaju dvoslivni krov,pokriven crijepovima ili kamenom.Niša kapelice zatvorena je vratašcima od kovanog željeza.Valjda iz razloga što ovdje nema mora ili jednostavno jer je interes turista puno veći no što mislimo,kontinentalni dio Istarskog poluotoka(nanizan ovakvim i sličnim zanimljivostima)skrbi o "sitnicama" koje je čine prepoznatljivo                          
tibor-pula @ 21:49 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
srijeda, studeni 4, 2009
Kulturna događanja grada Pule koji se može pohvaliti s 3000 godina postojanja nemože se zamisliti bez mažoretkinja.Djevojčice i djevojke , razne dobi ,odjevene u žuto zelene odore (boje zastave grada Pule) okupljene u udrugu često svojim nastupima oduševe građane grada tijekom cijele godine.Kazalište dr.Inat osnivač je Pulskih mažoretkinja davne 1992. godine .Djeluju samostalno od 2007. godine....Forum,Portarata,trg na gradskoj tržnici samo su neke od otvorenih pozornica gdje ćete sresti "zeleno-žute" mažoretkinje.

Slide show Pula 22.08.2008 trg Poratarata.

tibor-pula @ 22:46 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
ponedjeljak, studeni 2, 2009

Tijekom ljetnih mjeseci grad poprima obilježje velike ljetne pozornice.Na Pulskoj Portarati trgu kod Slavoluka Sergijevaca često gostuju kulturno umjetnička društva iz cijele županije.Večer folklora ...onog Istarskog koji njeguje KUD "Uljanik" iz Pule oduševio je nekoIlko puta građane i turiste tijekom srpnja i kolovoza.Trgom se plesao balun ,a svirale su roženice,sopele.....

tibor-pula @ 22:33 |Komentiraj | Komentari: 0

Ljetni mjeseci u gradu Puli i Pulsko kulturno ljeto nezaobilazni segment turističke i bogate kulturne ponude grada i županije.Tako ćete u svakom trenutku boravka u gradu ili okolici moći uživati u raznolokostima ljetne zabave na gradskim ulicama i trgovima.Za svakoga ponešto ...No čarolija ljeta "FUČ" - Festival uličnih čarobnjaka izmamit će osmjeh na lice kako djeci tako i odraslim ososbama.Umjetnici iz raznih zemalja druže se sa Puljanima i gostima grada tijekom ljeta i priređuju predstave te pokazuju svoja umjeća zabavljanja.Organizator ove simpatične manifestacije je udruga Čarobjakov šešir.

O Festivalu uličnih čarobnjak 2010. godine na ovom linku više(link Fuč 2010.) tibor-pula @ 18:48 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, studeni 1, 2009

Realizacija prvog festivala ručne izrade maštovitosti i dizajna  uslijedila je 2003 godine.Autor projekta Lela Bekić realizira vrijedan projekt u želji da pokaže koliko je truda potrebno da se određena ideja i "mašta" pretvori u stvarnost.Festival njeguje mnoge stare već pomalo zaboravljene zanate čiji su proizvodi vrlo cijenjeni upravo u turistički orjentiranim regijama.Festival okuplja male proizvođače , umjetnike, hobiste ,rukotvorce , udruge i sve one koji su spremni svoju kreativnost i "maštu " prezentirati zainteresiranim posjetiteljima ovog već tradicionalnog jesenskog festivala.

Specifičnost festivala je da se određeni proizvodi finaliziraju ili u cijelosti realiziraju pred očima posjetitelja i potencijalnih kupaca. sponzori i partneri festivala(Istarska županija ,turistička zajednica grada Pule.,grad Pula ,Hrvatska gospodarska komora ,ministarstvo gospodarstva rada i poduzetništva )uz medijsko pokroviteljstvo lokalnih i dr. medija ovaj festival čine prepoznatljivim i cijenjenim izvan Istarke županije.Svake godine festival okuplja sve veći broj izlagača pa je tako brojka od preko 130 izlagača(2009 god) izuzetan pokazatelj kako rukom rađeni predmeti imaju svoju cijenu ,ljubitelje i naravno kupce.Festival ručne izrade maštovitosti i dizajna prva je značajnija manifestacija u gradu Puli po svršetku turističke sezone ,prava je "poslastica u gradu ali i županiji.Festival se i dalje razvija , dolaze nove ideje ,novi izlagači ,novi "stari"zanti pretaču ljudsku "maštu " u stvarnost pa je tako festival svake godine sve zanimljiviji.

 

tibor-pula @ 00:35 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
MOJA KARTA
NOVI POST
KLIKNI NA  OZNAKU  NA 
VRHU  BLOGA 
ILI PRI DNU SVAKOG POSTA
 
Index.hr
Nema zapisa.