Moja putovanja Istrom i šetnja Pulom
istra
AUTOR
© Tibor Dinka
Jasne Crnobori 109
52100 Pula

 
Google translate
ON LINE
MORSKA MEDVJEDICA
ISTARSKI KAŠTELI
VENECIJA
POSJETIOCI od 26.12.2009
               Free counters!
Brojač posjeta
124988
Linkovi web albuma
Radio (klikni i slušaj)
LICENCA
Creative Commons licenca
Djelo istra, čiji je autor Tibor Dinka, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada 4.0 međunarodna.
Bazirano na djelu koje se nalazi na http://www.tibor-pula.bloger.index.hr/.
Izdvojeno
e-mail adresa (klikni i piši)
Korisni linkovi
Napravi sam
Protected by Copyscape Web Plagiarism Finder
Arhiva
« » stu 2012
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
PANORAMIO
    
POPULARNI POSTOVI
...


web Arbiter
 
ISTRA
               
Prikaži ISTRA na većoj karti
KARTA ISTRE

TV PROGRAM
PROGNOZA
TagCloud
Users Configuration Viewer

Webmasters Tools Services online free Counters Scripts Tutorials Generators photoshop and php free webmasters
PULA meteo podaci
 
STARE RAZGLEDNICE I FOTOGRAFIJE
KAZALO
Blog - studeni 2012
petak, studeni 2, 2012
.

IMG_12701

Arena Ice Fever - Pula 2012.

 


Photo Cube Generator

Legenda o gradnji  pulske arene - Divić-grada

U davno doba Istru su nastavale vile. Noću bi plesale po livadama i šumskim proplancima, ponekad bi se i ukazale običnim ljudima, ali nikad nikome nisu učinile ništa nažao. Vile iz istarskih legendi mogu čovjeku podariti sreću, a često su i graditeljice. Pripovijeda se tako da su vile gradile Arenu u Puli. Cijelu su noć nosile kamenje s Učke, slagale ga uokrug i tako je red po red nastajao njihov grad, Divić-grad (staroslavenski naziv za čudo je divić). Ali, kako su vile stvorenja noći, gradit su mogle tek dok se ne začuje prvi pijetao. Vile su morale prekinuti posao i pobjeći da ih ljudi ne spaze. Njihov je Divić-grad ostao nedovršen i zato je Arena danas bez krova. Širom Istre, od Učke do mora, ostalo je rasuto ogromno kamenje koje su vile nosile da ga ugrade u Arenu, ali ih je pijetlov glas u tome omeo, i vile su kamenje morale ispustiti na mjestu na kojem su se zatekle. ( wikipedija).Arena Ice Fever Pula MMXII from medvescakzagreb on Vimeo.

www.medvescak.com

Leptir TV for KHL Medveščak Zagreb

September 2012

I tako su vile ostavile nedovršenim svoj grad , upravo onakvim kakvim ga puljani koriste kao najljepšu pozornicu na svijetu.Tako naravno glasi jedna lijepa legenda  , no stvarnost je ipak drugčija.Gradnja amfiteatra u puli započela je u Augustovo doba.

Untitled_Panorama21

Tada je podignuta nešto manja građevina , a današnji oblik dobiva za vrijeme vladavine dinastije Flavijevaca , zato je i najčešće zovu Vespanzijanova arena.Zahvaljujući djelomičnoj rekonstrukciji stepeništa 1932. godine prostor pulske arene postao je pogodan za izvođenje brojnih priredbi .Festival Igranog Filma najznačajnija je manifestacija koja se održava u areni.

Arena Ice Fever - Pula 2012.

Nikada u povijesti nije održana neka sportska manifestacija.Zvučalo je na prvi pogled nevjerojatno održati hokej na ledu u areni.Pogotovo sredinom rujna kada su temperature još uvijek visoke a vrijeme zna biti često i promjenjivo.Kao iz inata cijela je godina nadprosječno topla pa su i rujanske temperature iznad 30°C.Trebalo je hrabrosti , i puno truda organizirati hokej u pulskoj areni.

22 megategljača u Pulu dopremaju 150 tona opreme potrebne za organizaciju spektakla.Prijevoz je povjeren domaćoj  tvrtki TRAST  , inače dugogodišnjem partneru KHL Medveščak Zagreb.Oprema u Pulu dolazi neradnim danima u nekoliko etapa , a dio se u arenu iskrcava posebnim dizalicama kako bi se udovoljilo strogim zahtjevima Konzervatorskog odjela iz Pule.

IMG_1247

Ledena površina pripremala se od 8. rujna a povjerena je timu iz Italije u suradnji sa skandinavskim stručnjacima.Za tu potrebu izgrađena je posebna platforma veličine 1900 m2.Dimenzija ledene površine iznosila je 57 x 26 metara.Led se pripremao noću.Za pripremu i održavanje leda potrebno je bilo osigurati 30.000 litara vode i 15.000 litara glikola, a zbog redukcije vode korištena je tehnološka voda iz vodocrpilišta Valdragon 5 .

IMG_1540

Dnevne temperature prelaze uobičajene vrijednosti pa se danju ledena površina prekriva sa 1.800 četvornih metara posebne folije.Ledena površina održava se na - 12°C a o istoj se danonoćno brinu brojni radnici .Ispod drvenog podesta na kojoj se pripremala ledena površina provučeno je oko 2500 metara cijevi.Snažni strojevi koji  "hlade" i čuvaju led smješteni su izvan amfiteatra.

Arena Ice Fever - Pula 2012.

Nekolicina stanara požalila se na buku koju proizvode strojevi pa je tijekom održavanja ovog sportskog događaja stanarima ponuđen privremeni smještaj na nekom "mirnijem" mjestu.Led koji je stvaran za potrebe hokeja bio je debljine  6-8 centimetara a  u samaom ledu "zaleđeno" je oko 100 litara posebne boje.Snažno jugo uz nešto kiše oštetile su led na nekoliko mjesta u noći s 12 na 13 rujan.Ugašeni su i strojevi za održavanje leda na nekoliko sati zbog pada napona u elektroenergetskoj mreži.Cijela situacija pred sam početak spektakla bila je vrlo neizvjesna.Led u pulskoj areni nije bio nimalo ružičast kao na slici koju vidite ispod.

IMG_1455

Vjerujem da se radilo o nekom zatvorenom prostoru utakmica nebi bila ni održana.Stroj za održavanje leda skidao je sloj leda  pomješan sa puno vode.Prva od ukupno tri susreta na pulskom ledu umjesto u 21 sat započeo je u 23 sata.

IMG_1245

Publici koja ni na tren nije odustala od spektakla ponuđeno je oko 6000 besplatnih piva Pan kako bi utažili žeđ i nezadovoljstvo kašnjnjem utakmice.Zbog problema sa ledom domaćini - KHL MEDVEŠČAK trening za utakmice na pulskom ledu odrađuju u Zagrebu.Pulsku arenu obilaze 13. rujna između 20 i 21 sat u društvu direktora Arheološkog muzeja Istre Darka Komše i nekolicine navijača.

 

IMG_1187

IMG_12051

Pogled s nevjericom na oštećenu ledenu površinu i pogled iz ptičje perspektive na samu arenu.Za ovu potrebu arena je dosegnula 1/3 svog nekadašnjeg kapaciteta.Naime kad je bila u funkciji kao rimski amfiteatar namjenjen za gladijatorske borbe magao je primiti oko 23.000 gledalaca.

IMG_1249

 

IMG_1240

Tijekom ljetnih manifestacije primjerice za vrijeme održavanja Pula Film Festivala broj gledalaca iznosi od 4.500 do 5000.Dodatnih 3000 mjesta za hokejom nabrijane navijače obezbjeđeno je postavljanjem tribina do samog trećeg kata amfiteatra.Pod trećim katom podrazumjevamo pravokutne prozore i sa unutarnje strane zidnog plašta građevine nazubljeni dio koji je služio kao ležišta za drvene grede posljednjeg kata gledališta amfiteatra namjenjen običnom puku ili u prijevodu sirotinji.Povećanje kapaciteta za oko 3000 mjesta u pulskoj areni nabavkom kvalitetnih montažnih tribina čija cijena iznosi prema nekim procjenama oko 300.000 eura bio bi ekonomski isplativ potez smatraju u Gradu puli no pitanje je odakle prikupiti novac.Za potrebe Arena Ice Fever-a postavljene tribine dobile su i zanimljiva antička imena.

Gornji prsten

 

IMG_1180 MODERNA, MODERNA NORTH, MODERNA SOUTH

 Donji prsten  

 

Untitled_Panorama11222 ANTIQUA, ANTIQUA NORTH, ANTIQUA SOUTH; HISTRIA NORTH, HISTRIA SOUTH CIRCO IMPERIUM, CIRCO SENATUS; C.S. NORTH, C.S. SOUTH

 Mjesta uz led (ICE)

 

Arena Ice Fever - Pula 2012.


GLADIATOR    
 

 

Cijene ulaznica  od 190 kn (EUR 25.00) do 625 kn (EUR 82.50).

001

 


Od samog početka tj. pripreme pulske arene za ovaj veliki sportski događaj vladalo je izuzetno zanimanje svetskih tiskanih i elektroničkih medija.Brzinom svjetlosti fotografije pulske arene obišle su svijet.Za sam događaj u puli je akreditaciju zatražilo čak 500 novinara i 360 fotografa.Vodeći svjetski mediji izvještavali su iz Pule poput  BBC-a i CNN-a.Raspisali su se i brojni sportski portali na internetu.Novinarska tj. fotoreporterska elita dobila je i poseban kutak na tribinama kako bi mogli bez poteškoća fotografirati .

IMG_1281

Odigrane su ukupno tri utakmice.Naravno ne računajući prvu večer koja je organizatorima vjereujem ostala u ne baš lijepom sjećanju zbog tehničkih problema s ledom hokej je praćen i  uz izravni prijenos na televizij.

14 rujan 2012.KHL MEDVEŠČAK - HDD TELEMACH OLIMPIJA 2:3 (0:1, 0:2, 2:0)
Pula - Arena Pula. Gledatelja 7130. Suci: Gebei, Smetana, Nemeth, Zehenthofer.
STRIJELCI:
0:1 OLI Ratchuk (McBride, 14)0:2 OLI Freeman (Ratchuk, 31)0:3 OLI Ankerst (Andrew, McBride, 39) PP11:3 MED Zanoški (Miller, 43)2:3 MED Naglich (Martinović, 48)
KHL MEDVEŠČAK: Kristan, Ouzas, Letang, Waugh, Greentree, Leavitt, Perkovich, Sertich, Martinović, Miller, Buck, Zanoški, MacAulay, Bozic, Fraser, Brine, Naglich, Vedlin, Šijan, Koren, Yelovich, Huculak.
HDD TELEMACH OLIMPIJA: Kuhn, Boh, Ratchuk, Grahut, Ž. Pance, Mušič, E. Pance, Andrew, Coulombe, D'Alvise, McBride, Ankerst, Dervarič, Erman, Verlič, Hočevar, Ropret, Groznik, Imbeault, Freeman, Ferguson, Pesjak.
ISKLJUČENJA: Medveščak 19, Olimpija 21.
UDARCI NA GOL: Medveščak 44, Olimpija 31. 


15 rujan 2012.KHL MEDVEŠČAK - GAZPROMEXPORT 3:10 (0:5, 1:3, 2:2)
KHL MEDVEŠČAK: Ulčar, Sinanović, Glad, Ilijaš, Almer, Kos, M. Lovrenčić, S. Belić, S. Kumar, Brumerčik, Spajić, Jačmenjak, Ratej, MacLean, Kožić, Gojanović, Žibret, Belinić, Mlađenović, Peruzzi, Rajher, Žagar, Zujić, Franja, Vnuk, Pirnat, Grošić, Švigir, M. Kumar.
GAZPROMEXPORT: Miškin, Mihajlovski, Kamaletdinov, Zimakov, Štepa, Lisenko, Jaščin, Terehov, Mironov, Toržkov, Medvjedev, Kamenski, Popov, Boriskov, Kovaljenko, Čižmin, Tepljakov, Pogonin, Romašin, Varitski.

IMG_1208

 


16. rujan 2012.KHL MEDVEŠČAK - UPC VIENNA CAPITALS 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)
PULA - Arena Pula. Gledatelja 7130. Suci: Falkner, Trilar, Hofer, Hribar.
STRIJELCI:
1:0 MED Greentree (Sertich, Naglich, 12) PP22:0 MED Martinović (Leavitt, Perkovich, 24)3:0 MED Brine (Naglich, Greentree, 27)3:1 VIC Veideman (Romano, Soares, 45) PP14:1 MED Zanoški (Waugh, Brine, 60) EN
KHL MEDVEŠČAK: Ouzas, Kristan, Letang, Waugh, Zanoški, Brine, Perkovich, Sertich, Martinović, Greentree, Naglich, C. Fraser, MacAulay, Bozic, Hebar, Leavitt, Buck, Blagus, Šijan, Koren, Kostović, Huculak.
UPC VIENNA CAPITALS: Weinhandl, Zaba, Bjornlie, A. Lakos, Soares, Olsson, Schiechl, J. Fraser, P. Lakos, Fortier, Gratton, Romano, Veideman, Schweda, Woger, Blatny, Ferland, Draschkowitz, Fischer, Pinter, Schlacher.
ISKLJUČENJA: Medveščak 20, Vienna 14.
UDARCI NA GOL: Medveščak 28, Vienna 30. 


Posjetio sam 2 večeri i naravno uživao u sportu koji je pomalo i nepoznat i malo praćen u Puli.Treće večeri nadoknađen je program tj ceremonijal otvaranja uz zanimljiv program a djelić možete vidjeti na video zapisu ispod teksta.
Hokejom na ledu pulska arena otvorila je širom vrata nekim novim manifestacijam a ova sportska pokazala kako se može organizirati gotovo nezamislivo i na prvi pogled nemoguća stvar.Uz sportska događanja u areni na pulskom Trgu Nimfej tj. popularnoj Karolini organiziran je  malonogometni turnir u suradnji sa sportskim klubom Veruda.Za tu prigodu trgu je nadjenuto ime Circus Maximus.
IMG_1183 

Organizator projekta Ozren Muller te brojne ekipe za postavljanje i održavanje leda odradili su džinovski posao.Projekat je financiran prodajom ulaznica , reklamama uz potporu sponzora i donatora.Projekat je težak 3.200.000 kuna.Puljanima se pružila neponovljiva prilika uživati u hokeju na ledu ali i klizati se u rujnu na ledu u areni.Promoviran je sport , grad pula njezina antička povijest ali i država u cjelosti.Rujan je to za pamćenje.

 

Untitled_Panorama15698 

Izvori: Glas Istre

            Večernji list

            Jutarnji list

            Sportski portali

             Službene stranice KHL MEDVEŠČAK 

             Video zapis: 24 sata , leptir tv (uplodovan na photobucket)

             Photo Cube generator : korišten žig manifestacije    

             You Tube: flash zapis / mp4- snimano aparatom  Canon 600D - korišten žig manifestacije

 

Untitled_Panorama11_edited-1

Slike u izvornoj veličini :           LINK (OVDJE)

Slike na    ....DOVOLJNO JE KLIKNUTI NA BILO KOJU SLIKU ...SLUŽI KAO LINK

 

POGLEDAJ NOVI POST

tibor-pula @ 22:32 |Komentiraj | Komentari: 0
MOJA KARTA
NOVI POST
KLIKNI NA  OZNAKU  NA 
VRHU  BLOGA 
ILI PRI DNU SVAKOG POSTA
 
Index.hr
Nema zapisa.