Moja putovanja Istrom i šetnja Pulom
istra
AUTOR
© Tibor Dinka
Jasne Crnobori 109
52100 Pula

 
Google translate
ON LINE
MORSKA MEDVJEDICA
ISTARSKI KAŠTELI
VENECIJA
POSJETIOCI od 26.12.2009
               Free counters!
Brojač posjeta
124988
Linkovi web albuma
Radio (klikni i slušaj)
LICENCA
Creative Commons licenca
Djelo istra, čiji je autor Tibor Dinka, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada 4.0 međunarodna.
Bazirano na djelu koje se nalazi na http://www.tibor-pula.bloger.index.hr/.
Izdvojeno
e-mail adresa (klikni i piši)
Korisni linkovi
Napravi sam
Protected by Copyscape Web Plagiarism Finder
Arhiva
« » tra 2010
PANORAMIO
    
POPULARNI POSTOVI
...


web Arbiter
 
ISTRA
               
Prikaži ISTRA na većoj karti
KARTA ISTRE

TV PROGRAM
PROGNOZA
TagCloud
Users Configuration Viewer

Webmasters Tools Services online free Counters Scripts Tutorials Generators photoshop and php free webmasters
PULA meteo podaci
 
STARE RAZGLEDNICE I FOTOGRAFIJE
KAZALO
Blog - travanj 2010
nedjelja, travanj 25, 2010


Pri posjeti treba paziti na sam obilazak.Stijene se okomito spuštaju u kameno grotlo a slap se može obići i silazeći do samog jezera u dnu.Staza je strma i potreban je krajni oprez, no užitak je neponovljiv.Zavisno o godišnjem dobu količina vode varira pa je i slap svaki put u različitom "izdanju."Zahvaljujem mojim prijateljima(blogerima, blog -Izleti po Istri) na preporuci a nakon što pogledate slike pretpostavljam da ćete i Vi poželjeti upoznati ovaj Istarski dragulj.
 
tibor-pula @ 23:54 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare


Slap Sopt smješten je nedaleko mjesta Floričići,zaparavo u njegovom podnožju.Brežuljkast kraj prošaran brojnim vododerinama i osebujnom vegetacijom krije niz zanimljivosti.Put do Sopota vodi Vas iz više pravaca.Najčešći put je staza sv. Šimuna , namjenjena ljubiteljima pješačenja.Ja sam izabrao komotniji put, pogađate automobilom.Kod mjesta Zajci na prometnici Pićan-Potpićan put Vas treba odvesti do Floričića preko slijedećih zaselaka :Oršanići , D. Kralji , Jakomići  i Švići.Od Floričića , na kraju sela putem se spuštate pješačenjem oko 500 metara.
tibor-pula @ 23:45 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, travanj 23, 2010
Palača  obitelji Salamon izgrađena je u 15. stoljeću a zadnji put renovirana 1853.Naziv Salamon dobila je upravo po posljednjim korisnicima ovog bisera Venecijanske arhitekture u sradišnjoj Istri .Zaštićeno je kulturno dobro do kako saznajem  3.3.2010. godine.Kamena palača na prodaju je u "malom oglasniku" iako pri pokušaju da pronađem cijenu,,nekakav kontakt telefon nisam imao uspjeha.O sudskom sporu prodavatelja i općine pisala je blogerica na Cvergla blogu(linkdo bloga).I Istarski dnevni list Glas Istre pozabavio se palačom-"čardaku ni na nebu ni na zemlji" pročitajta na slijedećem linku(skenirana fotokopija Glas Istre 26.08.2008.).Zanimljivo je kako je ova palača u Venecijanskom stilu gradnje izgrađena u Gračišću iako samo Gračišće nikada nije bilo pod Venecijom.Bio je sastavni dio Pazinske grofovije a kasnije dio imperija ...Monarhije.


SLIKE UNUTRAŠNJOSTI PALAČE ,AGENCIJE ZA PRODAJU NEKRETNINA...OGLAS VIŠE NIJA "AKTIVAN" NO IPAK POSTOJI

Dvokatna građevina smještena je na  ulazu u mjesto do samih gradskih vratiju Gračišća.Građena je od pravilno klesanih kamenih blokova  kvadratnog oblika, tijesno sljubljenih.Pročelje zgrade , stilski pripada građevinama kakve su se gradile u Veneciji krajem 15. stoljeća.Na pročelju se izmjenjuju elementi gotike i renesanse ,stručnjaci povezuju graditelje sa onima koji su gradili slične građevine u gradu Poreču.Stražnja fasada građevine "koristi" bedeme grada a moguće je vidjeti s prometnice prema Pićnu.Prvi kat ove palače s biforom i balkonom  tipična je cvjetna gotika .Drugi kat karakterističan je po jednostavnim prozorima  s polukružnim lukovima te nizom klasičnih ukrasa.Krovni vijenac izgrađen je u baroknom stilu.Na jednom oglasniku naišao sam na fotografije unutarnjeg dijela građevine.Nisam u mogućnosti pogledati,poput svih radoznalih ovu građevinu iznutra i eventualno neku sitnicu poslikati.Palača je zatvorena i "osuđena" na propast , a spor oko vlasništva i eventualnog otkupa ide "brzinom munje"kao što je napisala swirlica na svom blogu(vjerujem da ste "skočili" na blog i pročitali).Tijekom posljednjeg posjeta Gračišću bar neki napredak,naime vidim nove oluke na palači...pretpostavka je da je i krov građevine saniran.Unatoč nekom malom napretku palača u samom središtu grda pruža doista tužnu sliku.

Izvor:Gračaški zbornik , internet

Evo i dopune o trenutnom stanju palače , zahvaljujući komentaru(vidi komentar) , ujedno hvala na informaciji .

 

tibor-pula @ 17:49 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 21, 2010


Ljetnikovac pićanskih biskupa smješten je  u samom središtu Gračišća.Od ljetne rezidencije pićanskih biskupa sačuvana je kapela Sv. Antuna Padovanskog, koju je 1381. godine izgradio majstor Almerigo, a 1486. godine obnovio pićanski biskup Paskazije, rodom iz Gračišća.Sačuvani toranj i prolaz  te kapela sv. Ante Padovanskog funkcioniraju kao jedinstven objekt.Biskupski dvor dao je porušiti 1570. godine pazinski zapovjednik Areardi kako bi se sagradila kašća-skladište za prikupljanje žita,crkvene desetine.Kapela, toranj i predvorje građeni su od sivog kamena vapnenca pravilno oblikovanih i poslaganih u pravilne pojase iste širine.Sjeverni zid tornja te vanjska strana sjeverozapadnog zida predvorja građeni su od grubo klesanog kamena lomljenca povezanog sa dosta žbuke.Južno pročelje građevine u svom istočnom dijelu krase dva prozora,šiljastog luka s mrežištem dok zapadni dio građevine ima široki prolaz nadsvođen segmentnim lukom  iznad kojeg je s jedne strane kvadratična bifora šiljasto lučno završena a s druge strane ploča s latinskim nazivom i grbom biskupa Paskazija.
Pićanski biskup Pasqualino Paskazije(Pascasio) rodom iz Gračišća 1482. obnavlja kapelu posvećenu sv. Anti Padovanskom u sklopu ljetnikovca.Jednobrodna građevina u tlocrtu  je  pravokutnog oblika.
Svod crkve je bačvast sa šiljastim susvodnicima,po kojem je razapeta dekorativna mreža rebara s rombnim i romboidnim poljima u tri jarma.Apsida crkve povišena je za jednu stubu , ima zvjezdasti svod a od lađe crkve odvojena je nisko segmentiranim trijumfalnim lukom.Svod apside konstruiran je kao pravilna osmerokraka zvijezda.Zidovi lađe podjeljeni su okomito sa po dva polustupa ,pri samom vrhu sa skošenim bazama.Prlikom obnove kapele otkrivena su dva posvetna križa različitog oblika oslikani crvenom bojom te glagoljski natpis slijedećeg sadržaja:

 Pop Bartv(a)l ...rekoh mašu Žv(anu...);Juri Badenko 1540. totu biše.(15.-16.)
             
U svetištu-apsidi kapele nalazi se kameni barokni oltar s palom sv. Antuna Padovanskog  a sa strane marmoriranog retabla  kameni su kipovi sv. Sebastijana i sv. Franje.
Ljetnikovac Pićanskih biskupa ili bolje reći ono što je ostalo od njega dominira trgom.Prolaz služi kao komunikacija sve do današnjih dana između sjevernog i južnog dijela Gračišća.

tibor-pula @ 23:36 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, travanj 17, 2010


Na samom strmom rubu padine grada Gračišća nalazi se crkva posvećena prvokršćanskoj mučenici Eufemiji.Natpis na poratlu :

AEDIFICAT 1383
RESTAURAT 1864


govori nam kako je ova crkva, redovničkog tipa podignuta 1383. godine a obnovljena 1864.
Jednobrodna građevina ,u tlocrtu pravokutnog oblika s tri upisane apside.Crkva je izuzetno jednostavna , kako znanstvenici kažu bez arhitektonske plastike.Građena je od jednakih, klesanih kamenih blokova sivog kamena tako tipičnog za ovaj dio Istre.Crkva je položena na živu stijenu.Stijene izviruju oko same crkve gotovo neznatnih temelja što je inače česta slika koju susrećemo u Gračišću.Crkva je okrenuta prema zapadu,iznad ulaza do kojeg vodi šest stepenica polukružnog tlocrta okrugli je prozor.Pročelje krasi preslica s oknom za dva zvona postavljena nakon 1985. godine kad je prvotna preslica stradala od udara groma.Južni zid crkve ima jedna zazidana vrata i tri prozora a sjeverni jedna zazidana vrata i dva prozora.

Unutrašnjost crkve ima tri lađe  a pod je popločan velikim kamenim pločama nejednake veličine.Sve tri lađe crkve imaju ravne stropove ,dok se po tri para stupova s polukružnim arkadama upiru na pregradne zidove apsida.Prostor apsida odvojen je sa dvije stube i popločen je crvenom opekom kvadratičnog oblika.Do središnjeg oltarnog prostora vodi još jedna stuba.Šiljasti lukovi što dijele apside  izrađeni su od kamena kvadratičnog oblika i postavljeni su u dva niza.Tri pravokutno upisane apside crkve odjeljene su  sa dva zida.Čeone strane zidova koji dijele apside su pilastri, kvadratičnog su presjeka, s kapitelnom zonom valovitog profila.Trijumfalni luk srednje apside obao je , ali se polukrug gubi u zidovima bočnih apsida.Na zidu srednje apside romaničko je raspelo iz 13. stoljeća.Raspelo je nekad stajalo na sjevernom zidu kapele Pićanskih biskupa i jedno je od vrlo kvalitetnih djela pasionske baštine.Raspelo iz Gračišća često je na putu po domovini i inozemstvu na brojnim izložbama.Kamene menze oltara segmentno su profilirani i imaju zidni stipes.Na oltarima su drvene skulpture sv.Blaža , sv.Lucije i sv.Eufemije.Prvotno redovnička i jednobrodna građevina poput crkve sv.Foške kod Peroja  i crkve sv.Franje u Puli ,nakon restauracije 1864. godine godine postaje nizom zahvata trobrodna građevina "suvremene ranogotičke mode".

Izvor:Gračaški zbornik,slike raspela :Portal Hrvatskog kulturnog vijeća ,autor Ljubomir Škrinjar.
tibor-pula @ 20:47 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 14, 2010
"Čavli nerotkinja" sv. Marije na placu Čavli u fugi Gračaške crkve sv. Marija na placu


Pogledali ste crkvu?
Izvana, ....malo provirili kroz prozor i čovjek bi rekao - to je to.Tipična srednjevjekovna crkvica sa trijemom ,gotičkog stila s malo mediteranskog ugođaja.No Istra i njene građevine moraju imati neku sitnicu koja te iste građevine čine još zanimljivijom i zagonetnijom.Promotrite li fuge između kamenih blokova ove crkve primjetit ćete na stotine čavala.Čavli su zabijeni u procjep  a kada je ritual započeo ,tko ga je obavljao,u koje doba godine i koliko dugo je trajao nitko više nezna.Vjerovanje žena kako će izliječiti nerodnost ukoliko u fuge zabije nekoliko čavala trajala je dugo.Brojni su čavli kovačke izrade a proces je trajao do konca 19. stoljeća.Danas je ostao samo naziv "čavli nerotkinja" a dali je nekoj napaćenoj ženi pomogao nezna se.Postoji međutim predaja prema kojoj su neke žene golim rukama zabijale čavle u sramežljivo tanku pukotinu
.Vidljivi su na zidnom plaštu ali i na procjepu kamene klupe koja se proteže oko cijele crkve te na kamenoj klupi ispod trijema.Sličan običaj nije zabilježen nigdje na tlu Hrvatske tek postoji podatak o običaju starih Slavena(drevni Dnjeprani) da ukrasne čavle zabijaju u hrastova debla u ime zahvalnice za svoj spas.Druga zanimljivost vezana za crkvicu ritual je Gračaških žena na blagdan Velike Gospe.U noći na Veliku Gospu žene su na koljenima prolazile kroz trijem crkve ispred ulaznih vratiju.Svrha zavjeta nije poznata a trajao je  otprilike do 1930. godine.
Mala ljupka građevina....morate je zavoljeti na prvi pogled...no nažalost uvjek je neki automobil parkiran pred crkvom pa je gotovo nemoguće poslikati "Mariju" bez nekog limenog ljubimca.

Izvor:Gračaški zbornik , Josip Milićević
tibor-pula @ 22:23 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, travanj 13, 2010
Gračišće - sv Marija na placuNa raskršću putova koja vode od zapadnog ulaza u Gračišće smještena je crkva sv. Marije na placu.Smještena je u središtu ljevkastog trga pa i sama definira prostor ovog dijela "grada".Sjeverno je ulica -prolaz koji vodi do trga kojim donimira ljetnikovac Pićanskih biskupa tj. njegovi ostaci - kapelica sv.Antona Padovanskog dok je južni dio najveći dio trga (peterokutnog oblika) koji je nekad odigrao važnu ulogu u trgovanju u Gradu.
Građevina je podignuta 1425. godine , sagradio ju je majstor Dento po narudžbi Petra Beračića .Fra Grgur , pićanski biskup posvetio je ovu građevinu 5. kolovoza 1425. o čemu svjedoči natpis na latinskom jeziku uzidan iznad prozora na pročelju crkve.Tekst na latinskom:

ANO DOMINI MCCCCXXV / DIE V AUGUSTI CONSECRATA / EST HAEC ECCLESIA SANCTE MARIAE PER DOMINUM GREGORIUM / EPISCOPUM PETTENENSEM EST PETRUS FUNDATOR / BERACICZ DENTOQUE OPERIS FACTOR.
Tekst na hrvatskom:

LJETA GOSPODNJEG 1425.,DANA 5. KOLOVOZA POSVEĆENA JE OVA CRKVA SV. MARIJE DJEVICE OD GOSPODINA GRGURA,BISKUPA PIĆANSKOGA.PETAR BERAČIĆ JE UTEMELJITELJ , DENTO GRADITELJ.

Crkva je u tlocrtu idužena,pravokutnog oblika i bez apside.Crkva je široka 5,95 metara dužine 7,65 metara a nadsvođena je šiljasto-bačvastim svodom.Crkva je građena od fino obrađenih velikh kamenih blokova sivog Gračaškog kamena.Masivna kamena klupa teče oko vanjskih zidova ove crkve a zidovi ove sakralne građevine služe kao naslon.Istočno i zapadno zabatno pročelje crkve čini uski, skošeni kameni vijenac koji vrši ulogu strehe.Bočni zidovi građevine završavaju izraženom horizontalnom strehom od kameni ploča a skošeni vjenac podržavaju kamene konzole ,po osam sa svake strane.Pročelje crkve krasi lopica i preslica sa oknom za jedno zvono.Na čeonom zidu ulaz je u crkvu te po jedan pravokutni prozor , dok je na bočnim zidovima po jedan prozor sa šiljastim lukom.Istočni zid građevine ima jedan pravokutni prozor neposredno iznad menze prvotnog oltara.Lopica ili trijem crkve ima troslivni krov pokriven crijepom kanalicom dok je strop lopice u doba baroka dobio kasetirani tabulatum.Trijem crkve nosi osam stupova ,po dva središnja stupa jednaki su dok su kutni stupovi deblji i drukčije oblikovani.Sama lopica dograđena je u 17. stoljeću kada je očito unutarnji prostor crkve postao pretjesan.Na jednom od stupova uklesana je godina 1633.Na prvom , svježem sloju žbuke nepoznati "autor" upisao je na hrvatskom jeziku , latiničkim gotičkim slovima podrugljiv tekst na račun jedne žene iz Gračišća : 

Stara baba Wchossa

Posvetni križevi također su oslikani na tom djelu žbuke.Crkva je oslikana freskama u internacionalnom gotičkom stilu odmah nakon gradnje 1425. godine.
Istočni zid: Poklonstvo triju kraljeva.
Sjeverni zid:
Sv. Petar i još jedan apostol.
Južni zid:
Navještenje(u sinopiji)
Zapadni zid:
Trgovački brod iz 15. stoljeća(vjerojatno nečiji zavjet)Izvor: Gračaški zbornik ,Josip Šiklić - crkve u Gračišću  

tibor-pula @ 18:49 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
nedjelja, travanj 11, 2010
Vincent iz Kastva (latin. Vincencius de Kastua)Slikar iz grada Kastva , oslikao je brojne crkve u doba kada je Istarskim poluotokom vladao Fridrih III.Grad Kastav iz kojeg je put brojnih Istarskih crkava krenuo s kistom i bojom smješten je na brežuljku.Poput Berma opasan zidinama , no za razliku od Berma znatno življi.Prometno je čvorište pa tako putevima koji prolaze kroz Kastav trguje se svim i svačim.Maslinovo ulje,čavli,ovčje kože,srpovi,platna sve je to prolazilo kroz Vincentov grad.Poput svih srednjevjekovnih gradova i Kastav je imao neku tadašnju "industrijsku" zonu.Mali obrtnici okupljeni u jednoj ili dvije ulice pružali su svoje usluge ne samo Gradu već i okolnim gradovima.Do današnjih dana tri su zanimanja koja su još uvijek na dobrom glasu u gradu Kastvu zidari,klesari i bačvari.No bilo je u Kastvu i kovača, potkivača,stolara,drvorezbara i naravno pogađate gostioničara.Trebalo je ugostiti brojne trgovce koji su ovim gradom prolazili.Kastav je do kraja 14. stoljeća bio u rukama knezova iz Dervina(Duino).Dervinci su gospodarili i Rijekom te cijelim Krasom pa je tako zaokružena cijelina bila jedan feud.1400-te nakon izumiranja Dervinaca feud nasljeđuju knezovi Walsee.1466. i 1483. posjed su naslijedili Habsburzi  a od ranije već su u posjedu nad pazinskom grofovijom (1374.) i Trstom (1382.).Tako je cijelo područje Istre ,Rijeke,Krasa priključeno Kranjskoj.Za Vincentova života vladao je već često spominjani Fridrch III. Vjerovao je i često javno istupao s tezom ako propadne cijeli svijet,Austrija će propasti posljednja:

     "A   E   I   O   U"
                              
       (Austria est in orbe ultima)

Vincentovi naručitelji slika nisu bili bogati plemići već sitni provincijalni plemići,župani malih gradova, suci malih mjesta,župnici,pučke bratovštine,uglavnom oni koji su mogli platiti ne samo robom(pijetlom,janjećim butom,vinom ili žitom) već i kojim novčićem naručenu umjetninu.Vrlo je vjerojatno slikao i na drvu,neku škrinju,strop crkve ili oltar.Njegov mali slikarski "servis" mogao je opstati jedino na ovakav način , a ono što je zasad poznato i sačuvano zidne su slike-freske.Dok traje zid i žbuka na njoj traju i slike.A slike na zidu kako mi to zovemo freske ,ispisana je Biblija.Veće i zahtjevnije poslove obavljao je udružujući sa ostalim majstorima  Majstorom Pasije i Majstorom Plesa mrtvaca.Surađivao je i sa Šarenim majstorom i oslikao crkvu Sv. Jurja u Lovranu.

Beramska crkva Sv. Marije na škrilinah  jedino je njegovo djelo koje je potpisano.Vincentov potpis pokraj bočnih vratiju otkrio je 1912. godine F. Stele slovenski povjesničar umjetnosti.
Fotografije fresaka  prikupljene iz turistički vodiča prospekata i linkane sa Portala Hrvatskog kulturnog vijeća autora Ljubomira Škrinjarića te Wikipedije.
tibor-pula @ 18:56 |Komentiraj | Komentari: 0
Beram - Sv. Marija na škrilinah - freske , Ples mrtvacaGodina je 1474.Neznam kakvim očima su vjernici gledali i u konačnici shvaćali poruku na istočnom zidu Beramske crkve koju je ispisao Vincent.Jedno ipak znam, to je ipak najčešće slikana i prezentirana freska iz crkve sv. Marije na škrilinah.Ples mrtvaca , zastrašujući je prizor i ujedno poruka,što nas sve u konačnici čeka , a to je smrt.Njezina "visost-smrt"pokucat će na svačija vrata i odvesti nas kako mi laici kažemo na "drugi svijet".Crkva propovjeda kako će smrt pokucati na svačija vrata bez obzira na spol,dob,imovno stanje ili zdravlje.Svakog Adamovog potomka u konačnici ,na kraju čeka smrt.Godinama su krajevima Istarskog poluotoka harale bolesti poput kuge,ratovi odnosili ljudske živote pa su mnogi vidjeli  prolivenu ljudsku krv.Prizor na zidu Beramske crkve zastrašujuć je već po samom pristupu autora ovoj inače rijetkoj tematici.Pred običnim pukom,nepismenim Istarskim težakom kolona kostura grabi žive ljude uz zvukove miha i pištanje truba te ih odvodi u smrt.Smrt je dohvatila živa tijela bez iznimke,nekoga za rukav,nekog za ruku i od nje nitko živ nije utekao.U ovom kako se slika naziva "Plesu mrtvaca" samo kosturi plešu ovi drugi , živi sudionici tek koračaju ,ravno u grob.


Likovi koje je dohvatila ruka smrti poredani su prema društvenom poretku koji postojao u doba srednjeg vijeka.Crkvena vlast predvođena je papom ,slijedi kardinal pa biskup.Svjetovnu vlast predvodi kralj i kraljica.Slijede obični ljudi krčmar , golo dijete,prosjak,vojnik i na kraju trgovac.Zanimljivo je kako su likovi "naoružani " svim i svačim , u biti stvarima koje im tamo gdje ih smrt odvodi uopće neće trebati.Posljednji lik u koloni - trgovac pokušat će potkupiti smrt , ponudit će mu zlato i svo bogatstvo koje je stekao za života , no smrt je nepotkupljiva , očito to trgovac nije znao.


Slika nam govori o jednakosti , možda će zvučati previše realistično ali jedina je istina da smo samo u tome jednaki.Smrt nezna za pomilovanja i znimke i pokucat će baš na svačija vrata.Ples mrtvaca odiše srednjim vijekom u cijelosti.Vrijeme je to kada su  se sa propovjedaonica crkava znale uputiti okupljenim vjernicima  i grube opomene i zastrašujuće riječi.Slika koju vidimo iznad ulaznih vrata Beramske crkve odgajala je puk pomoću straha, i to od smrti.Sama slika za sebe neće nam razjasniti poruku koju je Vincent ispisao svojim kistom na zidove crkve.Ovu veliku slikovnicu za odrasle treba gledati zajedno sa preostalim slikama kako bi shvatili poruku autora.Istočni grijeh prikazan je freskama Adama i Eve.Nestalnost ljudskog roda i zemaljske sreće prikazan je na drugoj slici ,  Kolu sreće.Gubitkom upravo besmrtnosti i nastupanjem smrti , kao kazna za učinjeni grijeh, prikazane su u Plesu mrtvaca.

Izvor:B.Fučić ,Iz Istarske spomeničke baštine,Vincent iz kastva,Istarske freske


Fotografije fresaka prikupljene iz turistički vodiča prospekata i linkane sa Portala Hrvatskog kulturnog vijeća autora Ljubomira Škrinjarića te Wikipedije.


tibor-pula @ 00:01 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, travanj 6, 2010
.

 Beram - Sv. Marija na škrilinah / stijeni / -freske  
A N N O
D O M I N I
1474


Vincent iz grada Kastva krenuo je put Berma kako bi oslikao malu seosku crkvicu.Naručitelj radova još nije ni napustio Kastav Grad a Vincent je već prikupio sav pribor.U platnenu torbu spremio je kistove,u suhe svinjske mješine ulio boju  a sa stola spremio crteže.Ponio je naravno i zidarsku žlicu ...jer tadašnji slikari zidnih slika morali su jednostavno vješto baratati i zidarskim alatom kao i kistom.Kročio je istarskom zemljom,zemljom težaka,...posvuda blaženi mir.Godinama je ovim krajem vladala feudalna rascjepkanost.U vrijeme kada je oslikana Beramska crkva poluotok je imao jednog feudalnog vladara, Fridriha III.Za običnog čovjeka,istarskog težaka ništa posebno.Tih godina oralo se,sijalo i žnjelo.Radilo se od rane zore do sumraka.Trebalo je namiriti lokalne gospodare,dati nešto i županu i naravno desetinu crkvi.Kad je stigao u Beram Grad pred Beramskim uglednicima rasklopio je crteže i dogovorio konačni izgled koji je trebala dobiti mala crkvica.

 

 Jutro je...put Škrilina volovska zaprega vozi pjesak i vodu.Nanosi se prvo grubi sloj vapnene žbuke.Trebat će za drugi,fini sloj prosijati pjesak te ga pomješati sa vapnom i  u vrlo tankom sloju nanositi na zidove crkve.Pojas po pojas kako se nebi u cijelosti osušila,te potom oslikati tako "mokru" površinu.Crte koje su bile izuzetno važne u oblikovanju likova i slike u cijelosti utiskivali su u još nestvrdnutu žbuku šiljkom šestara i priručnih  alata.Konac umočen u crvenu zemlju napeli bi i njime iscrtali kvadratna polja za buduće slike.Koristila se prirodna boja dobivena od minerala primjerice za plavu boju koristili su alumosilikate,za ljubičaste smeđe ili rđave nijanse koristili su željezne te manganove okside, a za crvenu ili pak žutu boju korištena je obična ili  pečena zemlja...naravno ova istarska.Srednjevjekovni majstori freskoslikarija nisu poznavali idealnu tehniku slikanja kakva je bila razrađena u Italiji.Naime idealno je bilo oslikati svježu žbuku još istog dana dok još nije započeo kemijski proces vezivanja vapna.Tako su freske nastajale dvostrukom tehnikom tj. na žbuku gdje je već otpočeo kemijski proces vezivanja nanosila se podloga koja bi se oslikala.To je vrlo važno jer se tijekom sušenja otopljeni pigment tj. boja  različito ponaša...dobiva drugu nijansu.Tako nastale slike ,sljubljene sa podlogom-žbukom stvorile su tanku koru poput kože koju je dobila zidna površina crkve.Kad su zgotovili posao jedan majstor napustio je "galeriju" no po B.Fučiću dolazi onaj drugi veliki majstor a to je vrijeme.

 


Beramska crkva oslikana je u cijelosti na oko 200 četvornim metara zidne plohe.


Oslikana crkva tj. zidne slike po tematici koje je Vincent sa suradnicima zgotovio 8. studenog 1474. godine možemo podjeliti u tri skupine.Scene iz života Isusa i Marije,  likovi pojedinih svetaca i anđela i u konačnici simbolično-alegorijski prikazi. Bogojavljanje ili Poklonstvo kraljeva najduža je slika i proteže se u dužini od preko sedam metara na sjevernom zidu crkve.Ples mrtvaca, alegorijski prikaz smrti i moralne pouke s opomenom nalazi se na prostoru iznad glavnog ulaza u crkvu,na zapadnom zidu i ujedno je najpoznatija slika Beramske crkve.

Ovaj, kako su ga brojni povjesničari umjetnosti nazvali,"mali istarski Vatikan" prvorazredna je atrakcija.Nažalost onaj drugi veliki majstor VRIJEME nije napustio crkvu.I dalje neumorno "radi" pa tako freskama treba više pažnje kako nebi u cijelosti izblijedile i u konačnici nestale.


Slike na južnom zidu:

Dvije svetice ,Vegetabilni ornament,Rođenje Bogorodice,Prikazanje Bogorodice u hramu,Zaruke,Navještenje,Pohođenje,Rođenje Kristovo,Prikazanje u hramu,Pokolj nevine djece,Bijeg u Egipat,Sv. Sebastijan,Oslikani natpis,Sv. Mihovil,Disputa u hramu,Krštenje Kristovo,Sv. Ivan i Sv. Florijan,Kralj David,Starozavjetni prorok,Sv. Uršula,Sv.Katarina,Insipiens(bezumnik),Vegetabilni ornament


Slike na zapadnom zidu:
 


Ples mrtvaca,Prvi grijeh,Kolo sreće,Veronikin rubac(u podlučju)


Slike na sjevernom zidu:


Poklonstvo kraljeva,Grbovi , Posljednja večera , Napastovanje u pustinji , Sv. Apolonija , Sv. Leopold  / Sv. Leonard  i Sv. Barbara , Sv. Martin,Sv. Juraj , Ulazak u Jeruzalem , Molitva na Maslinskoj gori , Poljubac Judin , Sv. Grgur papa , Sv. Jerolim , Sv. Augustin , Sv. Ambroz , Vegetabilni ornament , Sv. Stjepan/Danijel/Mojsije,/Ilija , Fragment bordura

Na istočnom zidu tek je mali fragment freske.Na izlazu iz crkve na luku iznad glavnog ulaza rastanak sa freskama i vrlo upečatljiva slika "Veronikin rubac".Slika je to Isusova lica koja je ostala utisnuta u rubac koji je Veronika dala Isusu dok je nosio križ na Kalvariju.Prikaži sveIzvor:B.Fučić , Iz Istarske spomeničke baštine ,Istarske freske , Vincent iz Kastva
FOTGRAFIJE FRESAKA KORIŠTENE SA PORTALA HRVATSKOG KULTURNOG VIJEĆA-reportaža Ljubomira Škrinjara ,Wikipedija,Ilustracije iz prospekata i turističkih vodiča Istre


 

       Prikaži kartu (LINK)

POGLEDAJ NOVI POST

tibor-pula @ 23:27 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, travanj 4, 2010
Beram - Sv.Marija na škrilinah /kamenu/

 Na obroncima šumovitog brežuljka, udaljenom svega kilometar od Berma,bratovština Blažene Djevice Marije podiže crkvicu.Gotička građevina podignuta je u 15. stoljeću.Jednobrodna crkva u tlocrtu je malo iskrivljena i izdužena , pravokutnog oblika.Apsida crkve kvadratna je i iste širine kao i lađa crkve.Graditelji crkve nisu se morali puno mučiti oko samih temelja.Poslagali su kamene blokove i crkvu sagradili na živoj stijeni prateći blagu kosinu stjiene pa je tako unutrašnjost crkve stepenasta.U nerasčlanjeno tijelo crkve uklopljen je oltarni prostor koji je prvotno bio pokriven sedlastim krovom.Glavna lađa crkve ima oslikani drveni strop(tabulatum),dok su zidovi crkve u cijelosti(oko 200 četvornih metara) oslikani freskama.Pročelje crkve krasi preslica sa oknom za dva zvona.Iznad portala u vrijeme gradnje crkve bila je oslikana niša.Činjenica je kako crkva nije imala trijem koji bi zaštitio zidnu sliku iznad ulaza pa je ona tijekom vremena u cijelosti propala.Ipak razaznaje se motiv Bogorodice.Pročelja Marijinih bratovštinskih crkava diljem istarskog poluotoka kao motiv imale su Majku milosrđa (Bogorodicu zaštitnicu).

 Umjesto šiljastog gotičkog luka crkveni portal ima obli luk,dok južni bočni ulaz ima nadvratnik od teškog monolitnog kamenog bloka.Prvotno je crkva imala po jedan uzak prozor šiljastog luka na svakoj od bočnih zidova lađe.1709. godine crkva se preuređuje.Nakon Tridentskog koncila većina se zidnih slika u crkvama prekriva vapnom ili novim žbukama. Iznad svetišta ruši se gotički svod i gradi ravni strop.Podiže se mramorni oltar.Bočni zidovi crkve dobivaju po jedan veliki polukružni prozor te po jedan četvrtast sa svake strane ulaza na pročelju crkve.Te godine crkva dobiva i lopicu,trijem s polukružnim otvorima.Sve preinake napravljene su kako bi propovjed svećenika,okupljeni vjernici koji nisu mogli stati u samu crkvu mogli čuti i oko crkve.U crkvu je ulazio ključar kroz vrata na bočnom - južnom zidu crkve.Potom bi iz zida izvukao gredu koja je služila kao zasun na glavnom ulazu u crkvu.I danas u crkvu ulazimo kroz "mala" vrata,tek za blagdane i svečane mise otvorena su vrata na pročelju crkve.Godine 1912. zaslugom austrijskog konzervatora Gnirsa crkva je resturirana a dograđena je sakristija iza oltara.Te godine pronađen je i natpis o oslikavanju crkve:

Tekst na latinskom
In honore - domini - nostri - Y -kristi - amen - ac - gloriose - virginis - matris - marie - ac - nomine - sanctorum - omnium - fecit - hoc - opus - dipingere - comunitas - bermw - ex(pensis)fraternitatis - beate - marie - virginis - hoc - pinxit - magister - vicencius - d(e) kastua - et - conplivit - mense - novembris - die - octo - post - martini - anno - domini - millessimo - quadracentessimo - septuagesimo - quarto - gr
Na hrvatskom glasi ovako:
«U čast Gospoda našega Isusa Krista amen i slavne Djevice majke Marije i u ime svih svetih dao je ovo djelo oslikati komun Berma o trošku bratovštine blažene Marije Djevice. Ovo naslika Majstor Vincent iz Kastva i dovrši osam dana iza Martinovog - godine Gospodnje 1474.»


Crkvu je sakrila šuma...a krošnje stabala zagrlile su je i u svom zagrljaju čuvaju je pola tisućljeća.Kolika je mistična snaga ove nevjerojatne građevine ukazuje nam i činjenica kako je istarski biskup Juraj Dobrila zaželio da mu mrtvo tijelo počiva u ovoj seljačkoj crkvici./B.Fučić /Taj afektativni izbor izrastao je iz dubina njegovih djetinjih hodočasničkih uspomena.

Danas kao i u davna vremena crkvu posjećuju hodočasnici ,vjernici i turisti iz najudaljenijih mjesta .Crkva čuva mrtve grada Berma,naime neposredno je ispred Beramskog mjesnog groblja.Izvor:B. Fučić , Vincent iz Kastva , Iz Istarske spomeničke baštine
(fotografije unutarnjeg dijela crkve(freske) korištene sa slijedećeg linka http://hakave.org/)

SVIM POSJETITELJIMA BLOGA SRETAN USKRS -SRIČAN VAZAM...tibor
tibor-pula @ 11:46 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
MOJA KARTA
NOVI POST
KLIKNI NA  OZNAKU  NA 
VRHU  BLOGA 
ILI PRI DNU SVAKOG POSTA
 
Index.hr
Nema zapisa.