Moja putovanja Istrom i šetnja Pulom
istra
AUTOR
© Tibor Dinka
Jasne Crnobori 109
52100 Pula

 
Google translate
ON LINE
MORSKA MEDVJEDICA
ISTARSKI KAŠTELI
VENECIJA
POSJETIOCI od 26.12.2009
               Free counters!
Brojač posjeta
120170
Linkovi web albuma
Radio (klikni i slušaj)
LICENCA
Creative Commons licenca
Djelo istra, čiji je autor Tibor Dinka, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada 4.0 međunarodna.
Bazirano na djelu koje se nalazi na http://www.tibor-pula.bloger.index.hr/.
Izdvojeno
e-mail adresa (klikni i piši)
Korisni linkovi
Napravi sam
Protected by Copyscape Web Plagiarism Finder
Arhiva
« » ruj 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
PANORAMIO
    
POPULARNI POSTOVI
...


web Arbiter
 
ISTRA
               
Prikaži ISTRA na većoj karti
KARTA ISTRE

TV PROGRAM
PROGNOZA
TagCloud
Users Configuration Viewer

Webmasters Tools Services online free Counters Scripts Tutorials Generators photoshop and php free webmasters
PULA meteo podaci
 
STARE RAZGLEDNICE I FOTOGRAFIJE
KAZALO
Blog
četvrtak, srpanj 1, 2010
PULA SUPERIORVM

dio IV.


Stari zanati








Photo Cube Generator
Dani antike 2010.  obogaćeni su  brojnim zanimljivim sadržajima koje su osmislili a puljanima i njihovim gostima prezentirali iz  Muzeja grada Umaga(link).Projekt pod nazivom Sepomaia viva(link) " oživljena povjest",predstavila je "malu radionicu" za izradu mozaika te izradu nakita.Projekt pod nazivom Educa , namjenjena je djeci , pa su tako klinci bojali crteže rimskih svjetiljki ili se igrali igru križić- kružić koja traje nepromjenjena već 2000  godina.



One konce koje sam ja uspio pohvatati vezani su za Portaratu(link).Danas središte Pule no nekad u antičko doba neka vrsta periferije , većim djelom izvan zidina antičke Pule.
Poratrata je ugostila stare zanate ili obrte , zanimanja koja su izumrla ili su izuzetno rijetka.Modernizacija i industrijska proizvodnja učinili su svoje pa su tako brojni zanimljivi zanati nestali.Proizvodi proizvedeni u malim obrtničkim radionicama bili su unikati , rukom ili uz danas primitivne alate izrađeni i trajali su znatno duže nego današnja roba.Često nasljeđivana i brižno čuvana u obitelji kao nasljeđe koristila se generacijama.Danas su brojni predmeti proizvedeni u tim malim tvornicama tek uspomena i ukras u nečijoj kuhinji,blagavaonici ili dnevnom boravku i čest ukras konoba i ugostitelskih objekata iz ponude seoskog turizma.Cijela jedna obrtnička zona sačuvana je u Gračišću(LINK).Niz kuća u predjelu Potok  iz 16. , 17. ,i 18. stoljeća sa prostorima za obrt i stanovanje obrtničke obitelji.Majstori zanata imali su svoje šegrte.Po svršetku šgrtničkog staža brojni su šegrti nastavili samostalan rad.Još ćešće se zanat prenosio s oca na sina,dugi niz godina dok industrija nije promjenila način života.Mnogi zanati danas su tek atrakcija,poput onih koje smo imali prilike vidjeti na Danima antike u Puli.

Razvojem ruralnog ili seoskog turizma brojni se zanati ipak pojavljuju prvenstveno u proizvodnji nekakvog domaćeg suvenira.Činjenica je kako je cijela naša obala a vjerujem i cijela država preplavljena jeftinom i kič-robom s čuvenim natpisom MADE IN CHINA .Zvuči kao "Nemoguća misija" biti konkurentan i prisutan u formiranju turističkog proizvoda od strane malih domaćih proizvođača .Na Portarati su se pojavili neki od brojnih obrtnika koji vjerujem imaju perspektivu i volju ponuditi nešto originalno,nešto rukom izrađeno , nešto DOMAĆE.
TEME NA PORATARATI

OD VUNE KAO SIROVINE DO ODJEVNIH PREDMETA
OD GLINE DO POSUDE
Merania - Lončarska radionica Labin(link)
KAMENOKLESARSKI ZANAT
KAKO NAPRAVITI KOTAČ ?
KAKO SE NEKAD RIBARILO?
KAKO SAMLJETI ŽITARICE?
KAKO SE NEKAD PRIPREMAO RUČAK ILI VEČERA ?

Na danima antike upoznali smo se s mnogo zanimljivosti iz života ljudi iz nekih nam davnih vremena.Priprema ručka, večere ili jednostavno nekog jela promjenila se tek u korištenju energenta koji koristimo pri kuhanju.Sastojci su gotovo ostali isti pa tako neka jela vuku korjene daleko u povjest.Ne znam kad je skuhana prva maneštra no to je prema mom sudu jedno od tipičnih jela ovog kraja.Evo jednog recepta.
Sastojci:
15 dag graha , 20 dag krumpira , 10 dag suhog mesa, kobasice rebra ili nešto tome slično, 5 dag slanine za pešt , 1 glavica luka 2-3 češnja češnjaka , 5- 10 dag tjestenine ,sol , papar ,peršin.

Grah očistite , prokuhajte  te ocjedite.Tako procijeđeni grah stavite kuhati uz dodatak suhog mesa.Luk i nekoliko krumpira izrežite na kockice i dodajte u posudu u kojoj pripremate Vašu maneštru.Preostalu količinu krumpira stavite u posudu cijele. Nakraju ćete ih zgnječiti kako bi maneštra postala gušća.Dodajte sol ,papar i peršin.Maneštru kuhajte na laganoj vatri.Često domaćica u maneštru doda tjesteninu , možda rižu ili neku drugu "sitnicu" pa je tako upravo Njena maneštra najbolja.   .....dobar tek.


Ljekovito bilje često se koristi u izradi domaćih  žestokih pića.Udruga za promicanje stvaralaštva,kreativnosti,novih oblika razmišljanja i izražavanja,održivog razvoja i tradicijske kulture "5R" iz Pazina na svom je štandu ponudila istarske rakije , biska(link) ,medica (link) te brojne proizvode po recepturi "naši starih".

Brojni posjetioci dobili su buketić od lavande ili vjenac od lovorovog lišća ispleten spretnim rukama djevojaka iz okolice grada Pazina ili točnije iz Kringe i mjesta Veli Ježenj.
















tibor-pula @ 23:29 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
MOJA KARTA
NOVI POST
KLIKNI NA  OZNAKU  NA 
VRHU  BLOGA 
ILI PRI DNU SVAKOG POSTA
 
Index.hr
Nema zapisa.